Latvijā turpina augt Covid-19 inficēšanās līmenis, bet daudzās citās Eiropas valstīs saslimstība mazinās (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Noiel/shutterstock.com

Latvija ir pakāpusies līdz piektajai vietai starp 30 Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) apkopotie dati.

Turklāt Latvijas kaimiņvalsts Lietuva ir nonākusi pirmajā vietā saslimstības līmeņa ziņā, bet Igaunija atrodas trešajā vietā. Latvijā ir viena no zemākajām vakcinācijas pret Covid-19 aptverēm Eiropā, un arī kaimiņvalstis vakcinēšanās ziņā nav starp līderēm.

Iepriekšējā nedēļā Latvija saslimstības "topā" bija 6.vietā, bet pirms tam - 12.vietā.

ECDC aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 13. līdz 26.septembrim liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir pakāpusies līdz 398 gadījumiem.

Visaugstākais saslimstības līmenis ES un EEZ valstīs ir Lietuvā - 645,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kam seko Slovēnija ar 627 un Igaunija ar 529,9 gadījumiem. Ceturtajā vietā ar nedaudz augstāku saslimstības līmeni nekā Latvijā - 398,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju - ir ierindojusies Rumānija.

Savukārt zemākais saslimstības līmenis ir Polijā ar 25,7 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Vidējais saslimstības līmenis ES un EEZ valstīs divās iepriekšējās nedēļās ir 147,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

Latvijā ir audzis arī 14 dienu mirstības rādītājs ar diagnosticētu Covid-19 un iepriekšējās nedēļas beigās tas bija 39,3 gadījumi uz vienu miljonu iedzīvotāju. ES un EEZ valstu vidū šajā ziņā Latvija ir sestajā vietā.

Augstākā mirstība ar diagnosticētu Covid-19 uz vienu miljonu iedzīvotāju aizvadītajās divās nedēļās bijusi Bulgārijā - 139,1 gadījums, bet otrajā vietā ir Lietuva ar 80,5 gadījumiem. Igaunijā attiecīgais rādītājs ir 24,8 gadījumi.

Latvija joprojām ir arī ECDC veidotās ceļojumu brīdinājuma kartes sarkanajā zonā, kura ceļotājiem norāda uz augstu Covid-19 inficēšanās risku.

Savukārt Igaunija un Lietuva ir nokļuvušas šīs kartes tumši sarkanajā zonā, kas liecina par ļoti augstu inficēšanās risku. Bez Latvijas kaimiņvalstīm šajā zonā atrodas tikai Slovēnija un daži reģioni Rumānijā.

Ceļojumu brīdinājuma karte ir izstrādāta, lai ceļotājiem būtu vieglāk saprotams inficēšanās līmenis dažādos Eiropas reģionos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu