Zināms, kurās pašvaldībās iedzīvotājiem par siltumu būs jāmaksā divreiz vairāk (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apkures radiatori.
Apkures radiatori. Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirmie apkures rēķini šajā sezonā vēl tikai gaidāmi, un lielākajai daļai iedzīvotāju pārsteigumu nebūs – tie būs tādi paši, kā pavasarī. Arī vidējais siltumenerģijas tarifs Latvijā ir kāpis salīdzinoši nedaudz – par nepilnu eiro par megavatstundu. Taču ir pašvaldības, kurās iedzīvotāji par siltumu maksās ievērojami – teju divtik vairāk, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Vidējā temperatūra slimnīcā, ja tā var teikt, nešķiet tik satraucoša, jo pieaugums caurmērā nav tik liels, taču atsevišķās pašvaldībās gan sasniedz īstu cenu drudzi. Un arī tarifu atšķirības starp pilsētām ir ievērojamas – pat vairāk nekā divas reizes.

74% Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulēto siltumapgādes uzņēmumu tarifi nemainās. Savukārt tarifs ir samazinājies 14% gadījumu, bet 12% siltumapgādes uzņēmumu tarifs aug.

Pinķos un Babītē vēl maijā bija zemākais tarifs Pierīgā. Tagad tie ir rekordisti pieauguma ziņā – šajā apkures sezonā viena megavatstunda maksās gandrīz par 34 eiro vairāk nekā pagājušajā apkures sezonā, un tagad tie ir 73,5 eiro. Vēl dārgāka apkure ir tikai Mārupē – 75 eiro par megavatstundu, šeit pieaugums nedaudz mazāks: +21 eiro.

Arī rīdziniekiem būs jāmaksā vairāk – tarifs par megavatstundu pieaudzis par 13 eiro, un šajā mēnesī tas ir 57 eiro, bet jauns cenu kāpums Rīgā ir gaidāms novembrī. Tāpat pieaugums šobrīd arī Jūrmalā.

Tikmēr Ādažos, Kadagā, Ķekavā, Rāmavā, Valdlaučos, Baložos apkure būs lētāka.

Vidzemē siltuma tarifs pieaugs Cēsīs un Aizkrauklē. Aizkrauklē plus 8 eiro par vienu megavatstundu, bet ar visu to Aizkraukles iedzīvotājiem Latvijas mērogā apkure ir salīdzinoši lēta, krietni zem vidējā. Tarifs nedaudz samazināsies Valmierā un Ogrē. Ogrē tas gan bijis salīdzinoši zems arī pirms tam. Tagad 36 eiro par megevatstundu.

Aplūkojot Latgali, tarifs pieaugs Daugavpilī – par 14 eiro par vienu megavatstundu, bet Rēzeknē cena krīt, pie tam strauji – no 49 eiro uz 30 eiro par megavatstundu, un tas ir zemākais tarifs Latvijā. Un tātad mīnus 19 eiro Rēzeknei.

Kurzemē pamatā viss bez īpašām pārmaiņām, izņemot Ezeres pagastu, tur plus 11 eiro par megavatstundu.

Zemgalē SIA "Ozolnieku KSDU" informē par strauju kurināmā resursu cenu kāpumu. Dabasgāzes cena pieaugusi 4,6 reizes savukārt šķeldas cena - par 23 % . Rezultātā no 21.10.2021. pieaugs apkures tarifi novada centralizētajās siltumapgādes sistēmās.

  • Ozolniekos - 76,35 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 56,52 EUR/MWh vietā
  • Brankās – 97,46 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 49,53 EUR/MWh vietā
  • Ānē – 101,93 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 52,24 EUR/MWh vietā

Kopumā tarifu atšķirības dažādā apdzīvotās vietās ir lielas – no 30 eiro Rēzeknē līdz 75 eiro Mārupē.

Minētās cenas ir šajā mēnesī, bet patlaban izvērtēšanā ir 16 siltumapgādes tarifu projekti, vairākās pilsētās tarifi mainīsies vēl 1. novembrī.

Apkures cenu pieaugums ir saistīts ar dabasgāzes cenu strauju kāpumu pasaules tirgos. Latvijā visvairāk siltumenerģijas ražo tieši no dabasgāzes. Turklāt tas atspēlēs arī uz elektrības cenām.

"Mēs esam īstā enerģētiskā krīzē, jo gāzes cena velk līdzi arī elektrības cenas, jo elektrība tiek ražota lielā mēra no dabasgāzes, sevišķi Latvijā," skaidroja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks enerģētikas jautājumos Andris Akermanis.

Dabasgāzes cenas pieaug, pasaules lielvalstīm, piemēram Ķīnai atkopjoties no Covid-19 radītajām ekonomiskajām sekām. Ķīna ir gatava maksāt par gāzi vairāk. "Lielās globālās gāzes plūsmas patlaban ir novirzījušās uz austrumiem. Un Eiropa daļēji ir palikusi bešā," sacīja LPS pārstāvis.

Risinājumi: pārorientēties uz šķeldas izmantošanas apkurē, bet tas ir ilgstošs process. Vairāk gan atkarīgs no lielajiem dabasgāzes spēlētājiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu