Aizturētais Saakašvili pieteicis badastreiku (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili tiek aizturēts.
Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili tiek aizturēts. Foto: AFP / Scanpix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kas piektdien pēc atgriešanās valstī tika aizturēts, cietumā pieteicis badastreiku, pēc tikšanās ar viņu paziņojusi Gruzijas cilvēktiesību ombudsmene Nino Lomdžarija.

"Viņš piesaka badastreiku, jo nepiekrīt apsūdzībām un uzskata sevi par politieslodzīto," viņa sacījusi žurnālistiem.

Atgriežoties Gruzijā, Saakašvili sociālajā tīklā "Facebook" vērsās pie saviem atbalstītājiem un aicināja sestdien doties uz pašvaldību vēlēšanām un balsot par viņa dibināto lielāko opozīcijas partiju - Apvienoto nacionālo kustību - vai "citu godīgu politisko spēku", lai gāztu valdošo partiju "Gruzijas sapnis".

Piektdien viņš tika aizturēts savā dzīvoklī Tbilisi un saskaņā ar provizorisku informāciju pašlaik atrodas Rustavi pilsētas cietumā, vēsta laikraksts "Izvestija".

Gruzijā bijušais prezidents notiesāts saistībā ar apsūdzībām amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un viņam atņemta Gruzijas pilsonība. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām.

Tagad pret viņu ierosināta arī krimināllieta par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Gruzijas prokurors izteicies, ka bijušajam prezidentam pasludinātie spriedumi nav pārsūdzami, un noraidījis iespēju viņu izdot Ukrainai. Savukārt Saakašvili advokāts norādījis, ka viņa aizstāvamo var atbrīvot vienīgi tad, ja viņu apžēlotu Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kas paziņojusi, ka tādu iespēju nepieļauj.

Ukrainas Ārlietu ministrija lūgusi atļaut Saakašvili tikties ar Ukrainas konsulu, lai saņemtu konsulāro palīdzību.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Gruzija pērn ieslīga politiskā haosā pēc parlamenta vēlēšanām, kurās ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja valdošā partija "Gruzijas sapnis". Opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti ir falsificēti.

Maijā ar Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela starpniecību partiju starpā tika panākta vienošanās, kurā "Gruzijas sapnis" solīja sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja pašvaldību vēlēšanās sestdien saņems mazāk nekā 43% balsu. Tomēr jūlijā valdošā partija vienošanos vienpusējā kārtā pameta, izsaucot asu Eiropas Savienības (ES) un ASV kritiku.

Saakašvili par savu nodomu atgriezties Gruzijā pavēstīja pirmdien.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili tūlīt pēc tam paziņoja, ka Saakašvili tiks aizturēts, ja ieradīsies Gruzijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu