"Reāls apdraudējums sabiedrībai, kad tiešām mēs varam zaudēt savus jaundzimušos..." Ārsti vēršas pret dezinformāciju (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "LTV Panorāma" sižeta

Mediķi saskaras ar aizvien jaunu dezinformācijas devu sociālajos tīklos un vārdiskiem uzbrukumiem par zinātnē balstītas medicīnas aizstāvēšanu. Šajā gadījumā Valsts policija norāda – krimināllikumā nav paredzēta atbildība par viltus ziņu izplatīšanu, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Vārdiski uzbrukumi gan darba kabinetā, gan kibervidē kļuvuši par ikdienas sastāvdaļu tiem mediķiem, kuri publiskajā telpā runā par zinātnē un pierādījumos balstītas medicīnas nozīmi. 

Punktu Rīgas Dzemdību nama ārstu pacietībai šobrīd pielicis sociālo tīklu vietnēs izplatītais vakcīnu un medikamentu drošības apšaubītāju video, kuros pausts it kā K vitamīna kaitīgums. Dzemdību nama vadītāja Santā Markova uzsvēra– uz 100 tūkstošiem zīdaiņu K vitamīns novērš 10 līdz 80 jaundzimušo nāvi. Latvijā tas ik gadu izglābj 2 līdz 15 jaundzimušo dzīvību.

Taču sociālo tīklu vietnēs izplatītajos vakcīnu un injekciju apšaubītāju video tiek īpaši uzrunāti jaundzimušo vecāki, kuriem tiek stāstīts par kaitīgiem medikamentiem. Dzemdību nama speciālisti to sauc par īstu kaitniecību.

"Es runāju par reālu apdraudējumu sabiedrībai, kad tiešām mēs varam zaudēt savus jaundzimušos Latvijā.

Mums demogrāfiskā situācija ir, kāda ir. Tieši katrs jaundzimušais mums ir milzīga vērtība, un mēs par to cīnāmies, sākot jau no ļoti agrīni neiznēsātiem bērniņiem," uzsvēra Markova.

"Panorāma" norāda - tam, ka dezinformācijai ir sekas, mediķi redz un saskaras ikdienā. Ik gadu aptuveni simts jaunās māmiņas atsakās vakcinēt savu zīdaiņus. Šogad jau 87. Tieši mediķi visskaudrāk redz šīs atteikšanās sekas, kuru cena var būt zaudēta dzīvība.

Rīgas dzemdību nams pašlaik apsver vēršanos policijā. Tāpat plānots īpaši uzrunāt topošos un jaunos vecākus un skaidrot medikamentu un vakcīnu nozīmi.

Plašāk skaties "Panorāma" sižetā:

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu