"Īpaša ar savu spilgtumu." Astronauti uzņēmuši elpu aizraujošu planētas fotogrāfiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļblāzma no Starptautiskās kosmosa stacijas
Ziemeļblāzma no Starptautiskās kosmosa stacijas Foto: ESA/NASA–T. Pesquet

Starptautiskās kosmosa stacijas astronauti uzņēmuši kārtējo elpu aizraujošo mūsu planētas fotogrāfiju. Šoreiz tajā redzama īpaši spilgta un krāšņa ziemeļblāzma, kas izgaismojusi Zemes naksnīgo pusi.

"It kā kārtējā ziemeļblāzma, tomēr īpaša ar savu spilgtumu," savā "Twitter" un "Instagram" kontā rakstīja Eiropas Kosmosa aģentūras astronauts Tomass Peskē.

Nav īsti skaidrs, vai šīs gaismas ir ziemeļblāzma "auora borealis" vai tās dienvidu līdziniece "aurora australis". Ziemeļblāzmas bieži ir vērojamas gan no zemes, gan kosmosa, tomēr īpaši spokainas un krāšņas izskatās no Starptautiskās kosmosa stacijas.

Ziemeļblāzmas veidojas Zemes magnētiskā lauka un Saules vēja mijiedarbes rezultātā. Zemes magnētiskais lauks paātrina jonizētās daļiņas no Saules, kad tās ir nonākušas Zemes atmosfērā. Tur tās saduras ar atomiem un molekulām. Šīs sadursmes liek molekulām un atomiem atmosfērā atdot uzņemto enerģiju gaismas formā.

"Kad mēs redzam ziemeļblāzmu, mēs patiesībā vērojam miljardiem individuālas sadursmes, kas izgaismo Zemes magnētisko lauku," raksta "NASA".

Zemes magnētiskais lauks jonizētās daļiņas novirza uz Zemes poliem, kur tad arī visbiežāk ir vērojamas ziemeļblāzmas. Tiesa, lielu ģeomagnētisko vētru laikā tās ir redzamas arī nostāk no poliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu