Veselības tiesību ekspertei un RAKUS domas dalās, vai aizliegt telefonus intensīvās terapijas nodaļā ir pareizi (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vidzemes Slimnīca.
Vidzemes Slimnīca. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vairāku slimnīcu intensīvās terapijas nodaļās pacientiem nav atļautas personīgās mantas, tostarp mobilie telefoni. Veselības tiesību eksperte Solvita Olsena tajā saskata iespējamos pacientu tiesību pārkāpumus, kamēr Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) to skaidro ar drošības apsvērumiem, vēsta Latvijas Radio. 

Ierasti, guļot slimnīcā, laiku var kavēt ar grāmatām, telefonu, portatīvo datoru vai kādām citām ierīcēm vai iemīļotām lietām. Citādi ir vairāku slimnīcu intensīvās terapijas nodaļās – piemēram, RAKUS personīgās mantas šajā nodaļā, ar dažiem izņēmumiem, nav atļautas.

Veselības tiesību eksperti tajā saskata iespējamus pacientu tiesību pārkāpumus, slimnīca skaidro, ka šādi noteikumi nav bez iemesla, bet Veselības ministrija uzskata – par noteikumiem atbildīga ir katra slimnīca pati.

Latvijā atsevišķās ārstniecības iestādēs, intensīvās terapijas nodaļās pacientiem aizliedz lietot mobilos tālruņus un citus komunikācijas līdzekļus.

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore, medicīnas tiesību eksperte Solvita Olsena norādīja, ka nav atrodams pamatojums šādai rīcībai, tādēļ tā varētu būt neatļauta, nelikumīga rīcība, jo pacienta privātie komunikācijas līdzekļi ir daļa no viņa privātās dzīves, savukārt likums pacienta privāto dzīvi un tiesības komunicēt, aizsargā.

Dažādi ierobežojumi pacientiem intensīvās terapijas nodaļās ir RAKUS. Slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba skaidroja – absolūtais vairākums intensīvās terapijas nodaļā esošo pacientu ir tādā stāvoklī, ka nemaz nav spējīgi nedz sarunāties, nedz arī lietot kādus komunikācijas līdzekļus.

Visbiežāk atlabstot, pacientu pārved uz citām nodaļām un tur – līdz ar drēbēm un vērtslietām, pacients saņem atpakaļ arī savu telefonu, datoru un citas ierīces. Tomēr tajos gadījumos, kad arī intensīvās terapijas nodaļā ir pacienti, kuri būtu spējīgi lietot, piemēram, telefonu, tas nav atļauts, galvenokārt, drošības apsvērumu dēļ.

"Tajās situācijās, kad pacients sākotnēji vēl ir pie samaņas un puslīdz adekvāti spējīgs izvērtēt situāciju, mums ir speciāli tam paredzēti telefoni, kur caur "Whatsapp" vai "Zoom" ir iespējams sazināties ar saviem tuviniekiem.

Jāsaprot, ka dzīvībai svarīgu orgānu funkciju traucējumi var iestāties pēkšņi un mums bieži ir problemātiski vēl skatīties, kur palagos ir kaut kādi telefoni vai lādējamās ierīces.

Jāņem arī vērā, ka tiek izmantota precīza, sarežģīta aparatūra, kurai tas teorētiski var radīt traucējumus," sacīja Šuba, piebilstot, ka pirmās vajadzības lietas, piemēram, dzirdes aparātus, brilles vai protēzes, pacientam tiek atstātas.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu