FOTO un VIDEO ⟩ Latvijā nav muzeja, kur Daugavgrīvas pludmalē atrasto kuģi varētu izvietot

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Mārcis Kalniņš/NKMP

Nav izslēgts, ka aptuveni divsimt gadus sena kuģa vrakam, kurš nupat uziets Daugavgrīvas pludmalē, būs jāpaliek ieraktam zemē, jo, kā izrādās, Latvijā nav neviena muzeja, kur tik lielu eksponātu varētu izvietot. Šī vēstures liecība tāpēc pagaidām atkal aprakta, kamēr kļūs skaidrs, ko ar to darīt tālāk, vēsta TV3 Ziņas. 

Pirms divām nedēļām Rīgas Brīvostas pārvalde no Bolderājas iedzīvotāju biedrības saņēma ziņu par smiltīs ieraktu, iespējams, vēsturisku atradumu.

Drīz vien no smiltīm tika atbrīvoti 12 metri ozolkoka vraka. Savulaik tam bijušas piestiprinātas vara plāksnes un šādu tehniku 18.gadsimta beigās sāka izmantot briti.

"Baltijas jūrā šādus kuģus ar vara plāksnēm izmantoja tikai kā kara kuģus, vai arī tie bija tāltirdzniecības kuģi, kas brauca uz siltajiem ūdeņiem. 19. gadsimta sākums, vidus varētu būt tas laiks, kad šis kuģis ir kuģojis, avarējis un nokļuvis uz sēkļa."

Vēl nedēļas nogalē vraka atsegums bija apskatāms ikvienam interesentam, taču, lai izvairītos no bojājumiem, pieņemts lēmums to aizbērt. Tuvākajos mēnešos šeit notiks ģeodēziskā skenēšana, kas ļaus apzināt vraka patiesos izmērus.

"Tik liela koka kuģa fragmenta saglabāšana Latvijā vēl nekad nav veikta un tādu īsti labu piemēru lokāli mums nav. Ir vairāki šādi vraki, kas novietoti muzejos brīvdabas ekspozīcijās, bet viņi tur laika gaitā, diemžēl, ir gājuši bojā, jo nav veikti šie konservācijas pasākumi," atzina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes arheologs Jānis Meinerts.

VIDEO: TV3 ziņas sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu