Ukrainā pēc inficēšanās ar poliomielītu 18 mēnešus vecam bērnam iestājusies paralīze

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērns ar sejas masku
Bērns ar sejas masku Foto: Unsplash

Ukrainā pēc inficēšanās ar poliomielītu 18 mēnešus vecam bērnam iestājusies paralīze, trešdien pavēstīja Veselības ministrija.

Bērna vecāki bija atteikušies no bērna vakcinācijas reliģisku apsvērumu dēļ.

Paralīzes gadījums fiksēts bērnam Rivnas apgabalā, kur pret šo vīrusu vakcinēti vien 49% bērnu.

"Vecāki apzināti atteicās no potēm, ko paredz medicīniskie standarti, reliģisku apsvērumu dēļ," teikts ministrijas paziņojumā.

Pirmie simptomi bērnam parādījušies 1.septembrī, bet jau 3.septembrī viņš nogādāts slimnīcā ar apakšējo ekstremitāšu parēzes simptomiem.

Apgabalā jau strādā epidemiologu un virusologu komanda - tiek meklētas kontaktpersonas, notiek viņu biomateriālu iegūšana un analīze, veikta detalizēta mājas apstākļu izpēte.

2015.gadā divi poliomielīta gadījumi tika konstatēti Ukrainas dienvidrietumos, un tie Eiropā bija pirmie gadījumi kopš 2010.gada.

Pagāja divi gadi, līdz šis uzliesmojums tika likvidēts.

Vakcinācijas līmenis pret poliomielītu ir nepietiekams, trešdien norādīja ministrija.

Poliomielīts ir smaga infekcijas slimība. Vīruss izplatās no viena cilvēka uz otru ar fekālijām un siekalām, visbiežāk ar netīrām rokām, inficētu ēdienu un ūdeni.

Saslimt var jebkurš nevakcinēts bērns un pieaugušais, bet īpaši uzņēmīgi pret vīrusu ir bērni vecumā līdz pieciem gadiem, tāpēc pirmo poti bērni saņem jau pirmajos dzīves mēnešos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu