Ministrs norāda, ka brīdī, kad vajadzēja ieviest stingrākus ierobežojumus, politiķi bija sabijušies (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabineta klātienes sēde. Ilustratīvs attēls.
Ministru kabineta klātienes sēde. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts kanceleja

Pēc Krīzes vadības padomes (KVP) sēdes ceturtdien, 7. oktobrī, visticamāk, tiks sasaukta valdības ārkārtas sēde, kur varētu tikt pieņemti lēmumi par stingrākiem Covid-19 ierobežojumiem, kas varētu stāties spēkā jaunnedēļ. To intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!").

Vienlaikus atzīstot, ka šādi lēmumi nāks novēloti, kas skaidrojams ar to, ka politiķi iepriekš bija sabijušies par ierobežojumu ieviešanu.

Veselības ministrs sacīja, ka pievienojas mediķu un ekspertu paustajām bažām par slimnīcu pārslodzi Covid-19 dēļ, jo arī Veselības ministrija (VM) iepriekš prognozēja. Patlaban slimnīcās ārstējas vairāk nekā 650 Covid-19 slimnieki, bet tuvāko divu nedēļu laikā slimnīcu noslodze dubultosies, pārsniedzot 1000 Covid-19 slimniekus.

"Biedē tas, kas ar mums notiks tuvākajās nedēļās," sacīja ministrs.

Jautāts, kāpēc valdība kavējās ar ierobežojumiem, Pavļuts sacīja, ka stratēģija Covid-19 izplatības ierobežošanai bija izstrādāta. Tajā arī iekļauts tā sauktais luksofora princips, kas paredz noteiktus ierobežojumus, sasniedzot konkrētus saslimstības līmeņus. Taču rudenī, kad saslimstība jau sasniedza līmeni, kad būtu jāsāk ieviest ierobežojumi, attiecīgais modelis tika atcelts, un tas bijis valdības kolektīvs lēmums.

"Tā izpratne toreiz bija tāda, ka, pirmkārt, sabiedrība pilnīgi un galīgi nevēlas nekādus ierobežojumus. Bija ārkārtīgi saspringta arī šī sociālpolitiskā situācija, atceramies bija protesti augusta beigās.

Tā kā faktiski politiķi bija sabijušies un, otrkārt, vakcinācija maina šo ainu," teica Pavļuts.

Viņš norādīja, ka tagad risinājumi Covid-19 izplatības ierobežošanai ir galdā, ir skaidrs modelis, kā šobrīd vajadzētu rīkoties. "Es domāju, ka tas, kam jārīkojas sabiedrības locekļiem, ir tas, ka tuvākajās nedēļās mums būs ļoti nopietni jāmaina mūsu uzvedība," sacīja ministrs.

KVP šodien sasaukta plkst. 15, un par "galvenajām lietām vajadzētu vienoties". Valdības sēde tiks sasaukta, kad būs panākta izpratne par to, kāds būs ierobežojumu ieviešanas scenārijs. "Spēja pieņemt lēmumus valdībā ir, situācijas kritiskums ir nepārprotams un redzams," teica Pavļuts, norādot, ka gan sabiedrības, gan mediju, gan politiķu izpratne par situāciju pēdējās nedēļās laikā ir būtiski mainījusies.

"Domāju, ka valdība nepieciešamos lēmumus pieņems," sacīja ministrs

un atzina, ka šiem lēmumiem būtu jāstājas spēkā no pirmdienas, 11. oktobra.

Pēc ministra teiktā, politiskajai sistēmai ir laiks mobilizēties, "un šķiet, ka tas šobrīd notiek. Novēloti, bet pareizajā virzienā".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu