Foto ⟩ Covid-19 ar jaunu sparu pārņem bērnus ASV. Divgadīgā Adriana cīņa ar vīrusu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kad divus gadus vecais Adrians pagājušās nedēļas sākumā sajutās slikti, viņa māte pat neiedomājās, ka tas varētu būt Covid-19. Neviens cits ģimenē nebija slims. Adrianam vienkārši iedeva klepus sīrupu, un viņa istabā ievietoja gaisa mitrinātāju, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Līdz piektdienai puisēna veselības stāvoklis strauji pasliktinājās - viņš pamodās nosvīdis, un viņa elpošana bija apgrūtināta. Tifānija Džeksone ar steigu aizveda savu dēlu uz slimnīcu, kur mediķi veica krūšu kurvja rentgenu un veica Covid-19 testu. Vēl pēc brīža zēnu ar medikopteru nogādāja uz aptuveni 129 kilometru attālo bērnu slimnīcu Sentluisā.

Džeksone sekoja automašīnā, ko vadīja zēna vecmāmiņa. Ierasto 90 minūšu braucienu dāmas pieveica apmēram stundas laikā.

"Es nezināju, vai viņš izķepurosies vai nē," sacīja Džeksone. "Es biju ļoti emocionāla un satraukta."

Foto: Reuters/ScanPix

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC), Tifānijas dēls ir viens no vairāk nekā 840 000 bērniem ASV, kas jaunāki par četriem gadiem un saslimuši ar Covid-19. Hospitalizācija joprojām ir salīdzinoši reta - slimnīcās nonāk mazāk nekā 1% bērnu ar reģistrētu Covid-19 gadījumiem tiek hospitalizēti, un bērni veido 2,5% no visām ar Covid-19 saistītajām hospitalizācijām, liecina Amerikas Pediatrijas dati.

Kamēr valstī ir samazinājies Covid-19 gadījumu un stacionēto skaits, ASV cīnās ar ļoti lipīgo Delta variantu, ar ko saslimis arī mazais Adrians.

Ar mīļāko rotaļlietu pie sāniem

Vēlā otrdienas vakarā Adrians tika pieslēgts plaušu ventilatoram, ieskauts segā ar savu mīļāko multfilmas "Ķepu patruļa" rotaļlietu pie sāniem.

Visiem par prieku, pēdējo pāris dienu laikā viņa plaušas ir spējušas atkopties, un, iespējams, drīz intubēšana vairs nebūs nepieciešama.

Foto: Reuters/ScanPix

ASV pagājušajā nedēļā pārsniedza 700 000 Covid-19 nāves gadījumu kopš pandēmijas sākuma. To vidū ir 520 bērni. ASV veselības regulatori tiksies šī mēneša beigās, lai apspriestu Pfizer/BioNTech vakcīnas apstiprināšanu bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem, bet šī gada beigās vai nākamā gada sākumā plānots pieņemt pieņemt lēmumu par vakcinēšanu bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem.

"Tas ir nopietni."

Adrianam, kuram nākamajā mēnesī apritēs 3 gadi, kreisajā plaušā bija attīstījusies pneimonija. Tifānija stāsta, ka ar Adriana elpošanu bijis tik slikti, ka viņš minūtē centies gaisu ievilkt 76 reizes, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā parasti.

Slimnīcā ārsti un medmāsas, kas valkāja maskas un aizsargtērpus, viņu nomierināja un pieslēdza elpošanas caurulītēm intensīvās terapijas nodaļā.

Tifānija nakšņo uz dīvāna dēla palātā. Pati viņa slimību pārcieta pagājušajā vasarā, bet, kur un kā saslima viņas dēls, sieviete nezina. Viņa nav vakcinējusies pret Covid-19, jo sirgst ar retu autoimūno slimību - Gijēna-Barē sindromu, ar ko viņa saslima gripas vakcīnas rezultātā, kad viņai bija 16 gadu. Sindroms, kas ir neārstējams, izraisa nervu sistēmas bojājumus.

Foto: Reuters/ScanPix

Viņa sacīja, ka Adrianas tēvs, kurš šobrīd ir mājās ar pāra jaunāko bērnu, saņēmis vienu Covid-19 vakcīnas devu. Tifānija pieļauj, ka vīrusu mājās no darba atnesis tieši viņš, lai gan rūpnīcā, kur vīrietis strādā, ir jāvalkā sejas maskas un jāievēro distance.

21 gadus vecā sieviete ir ļoti pateicīga par aprūpi, ko viņas bērns ir saņēmis. Viņa atgūst ticību, ka mazā Adriana dzīvība tiks glābta. Viņa cer, ka Adriana stāsts palīdzēs cilvēkiem saprast, ko nozīmē vīrusa nodošana maziem bērniem un cilvēkiem ar neaizsargātu imūnsistēmu.

"Es tikai gribu, lai cilvēki saprot, ka tas ir nopietni," viņa sacīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu