Armija varētu sniegt ierobežotu palīdzību policijai jauno Covid-19 ierobežojumu kontrolē (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policija patlaban nav lūgusi armijas iesaisti jauno Covid-19 ierobežojumu kontrolē, taču šis atbalsts varētu būt ierobežots, atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes palīdzība policijai var būt ļoti ierobežota, jo bruņotie spēki patlaban ir aizņemti ar tiešo pienākumu pildīšanu, kā arī sniedz atbalstu Latvijas-Baltkrievijas robežas apsargāšanā. Kopš pandēmijas sākuma armija iepriekš sniegusi atbalstu policijai, taču toreiz ierobežojumi bija daudz stingrāki.

Armijai nav neizsmeļamu resursu, turklāt ir jāatceras, ka Zemessardze ir brīvprātīga organizācija, kurā pilsoņi piedalās ārpus savas ikdienas nodarbošanās, skaidroja Pabriks.

Pabriks uzskata, ka jauno Covid-19 ierobežojumu kontrolē jāmobilizē visi pieejamie spēki Valsts policijā un pašvaldību policijās. Tāpat kā ar esošajiem ierobežojumiem jauno ierobežojumu kontrole ir jāuzņemas arī tirdzniecības un izklaides vietu īpašniekiem. Šāda prakse tiek piekopta arī citviet rietumvalstīs.

Ja Aizsardzības ministrija saņems policijas lūgumus par atbalsta sniegšanu, tad aizsardzības resors tos izvērtēs.

Ārkārtējās situācijas laikā Covid-19 ierobežojumu kontrole notiks plašākā mērogā, procesā iesaistot dažādas kontrolējošās iestādes, naktī uz piektdienu žurnālistiem paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš nenoliedza, ka ceturtdien Krīzes vadības padomes sēdē daudz tika runāts par kontroles pasākumiem pēc jauno ierobežojumu ieviešanas. Valdības sēdē piedalījies arī Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, kurš apliecinājis, ka kontroles pasākumi tiks veikti ne tikai ar zibakcijām, bet arī citos veidos un iesaistot plašākas kontrolējošās iestādes.

Ārkārtējās situācijas laikā tikšot mobilizētas ne tikai pašvaldības policija, bet arī citas iestādes, tostarp, arī Veselības ministrijas iestādes.

Patlaban Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju veic pandēmijas ierobežojumu kontroles pasākumus, tostarp, zibakcijas jeb plašas pārbaudes. Tāpat kontroles pasākumos ir iesaistīta Veselības inspekcija.

Tāpat ziņots, ka saistībā ar augsto Covid-19 izplatību valstī uz trim mēnešiem paredzēts izsludināt ārkārtējo situāciju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu