NATO ārlietu ministru sanāksmi Rīgā apmeklēs arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails. Foto: Edijs Pālens/LETA

Novembrī NATO ārlietu ministru sanāksmi Rīgā apmeklēs ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, intervijā LTV atzina ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.

Kārvails intervijā stāstīja, ka sanāksmes laikā tiks pieņemti dažādi lēmumi, bet tie noteikti neskars militārus jautājumus, jo tas nav ārlietu ministru lauciņš. "Taču drošības un sadarbības tēmas būs sarunu centrā. Un mēs patiešām gaidām Rīgā ierodamies ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu. Pagājis ilgs laiks, kopš ASV valsts sekretārs ir viesojies šeit," sacīja vēstnieks.

Uz jautājumu, vai pēdējie notikumi Baltkrievijā un Krievijā, kad minētajās valstīs notika lielas militāras mācības, varētu kalpot par iemeslu, ka ASV varētu pieņemt lēmumu par savu spēku pastāvīgu izvietošanu Latvijā, Kārvails atbildēja, ka katrs šāds lēmums ir jāpieņem ASV prezidentam, konsultējoties ar aizsardzības ministru un viņam pagaidām nav ziņu par plāniem dislocēt vai pārvietot ievērojamu skaitu ASV karavīru.

"Bet tas nenozīmē, ka ASV nebūtu spēcīgas un nesalaužamas apņemšanās būt kopā ar Latviju, īpaši ņemot vērā NATO 5.pantu, kas paredz, ka uzbrukums vienai dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām. Prezidents Džo Baidens ir ļoti skaidri pateicis, gan tad, kad vēl bija senators un viceprezidents, gan arī tagad kā prezidents, ka viņa apņemšanās gādāt par Latvijas un Baltijas drošību ir nesalaužama," uzsvēra vēstnieks.

Turklāt vēstnieks intervijas laikā izcēla lielo progresu, ko Latvija ir veikusi 30 gadu laikā, un to, cik pateicīga ir ASV par ciešo draudzību ar Latviju.

"Kad mēs atgriezāmies atpakaļ Latvijā pēc brutālās padomju okupācijas, mēs ieraudzījām valsti, kas bija daļēji iznīcināta, vismaz institūcijas tādas bija. Un tikai pēc gadiem ilga pakāpeniska progresa Latvija spēja sevi atjaunot - atjaunot institūcijas, atgūt cilvēku uzticību, iestāties NATO un Eiropas Savienībā un kļūt par ASV stratēģisko partneri, un par to mēs esam patiesi pateicīgi," sacīja Kārvails.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu