"Ieraudzīju, ka te guļ vīrietis." Reperis Gacho bija viens no tiesneša Laukrozes slepkavības aculieciniekiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Granīta augstcilnis ar 2001.gada rudenī noslepkavotā tiesneša Jāņa Laukrozes portretu atklāts Rīgas apgabaltiesā.
Granīta augstcilnis ar 2001.gada rudenī noslepkavotā tiesneša Jāņa Laukrozes portretu atklāts Rīgas apgabaltiesā. Foto: Lita Krone/LETA

Nākampiektdien aprit 20 gadi kopš tiesneša Jāņa Laukrozes slepkavības. Ieroču pavēršanu pret vienu no tieslietu sistēmas tolaik sauca par uzbrukumu visai valstij. Gan tiesībsargi, gan politiķi reaģēja asi. "Jāpiesaka sarkanbaltsarkanais terors pret noziedzniekiem," iekšlietu ministrijai jādara viss, nežēlojot ne laiku, ne cilvēkresursus, ne naudu, vēstī raidījums "Nekā personīga".

Un tomēr, kaut arī šai lietai nav noilguma un izmeklēšana formāli turpinās iespēja, ka tiesas priekšā stāsies slepkavības īstenotāji vai pasūtītāji, ir maz ticama.

Tiesnesi Jāni Laukrozi aukstasinīgi nogalināja pie savas mājas īsi pēc darba dienas beigām 2001. gada 15. oktobrī. Slepkava raidīja septiņus šāvienus. Notikuma vietā atrada lodes un čaulītes no diviem dažādiem ieročiem. Viens no tiem – pašizgatavots automāts bija pamests līdzās nogalinātajam tiesnesim.

Reperis Gatis Irbe, zināms arī kā Gacho, tovakar Lāčplēša ielas vārtu arkā gaidīja draugu. Viņi kopā gribēja iet uz skaņu ierakstu studiju, kas atradās iekšpagalmā. Draugs kavējās. Gacho todien kļuva par Laukrozes slepkavības aculiecinieku.

"Es nesapratu sākumā, kas tas ir. Tad es pagriezos un ieraudzīju, ka te guļ vīrietis. Stāv vēl viens vīrietis. Tiek nomests kaut kāds maisiņš. Un kā es sapratu vēlāk, tajā maisiņā bija tas ierocis, automāts, ar kuru viņu nošāva," atceras mūziķis.

Tolaik mūziķim bija 17 vai 18 gadu. "Un tas, ka es ieskatījos tā cilvēka acīs.. Tas brīdis man visvairāk palika atmiņā.

Tikpat labi, kāda viņam starpība, viens vai otrs… Bet, redz, kaut kas mani pasargāja. Pēc tās dienas es kaut kā vēl cītīgāk un nopietnāk uz to skatos.."

Policijas vadība no iekšlietu ministrijas saņēma pilnvaras izmantot visas iespējamās metodes, lai noziedznieki justu izpildvaras spēku. Par vērtīgas informācijas sniegšanu izsludināja atlīdzību 10 tūkstošus latu. Policijā izveidoja īpašu grupu ar labākajiem izmeklētājiem. Tās vadību uzticēja Valdim Pumpuram. Tā laika Kriminālpolicijas priekšniekam studiju gados universitātē Laukroze bija darba vadītājs.

Tiesnesim bija sekots un šauts no muguras. Neviens nešaubījās, ka notikusi pasūtījuma slepkavība. Videonovērošanas kameras pie ēkām tolaik bija retums. Tomēr pat tad izmeklētājiem pagāja nedēļas, kamēr izanalizēja visu VHS kasetēs ierakstīto materiālu nozieguma vietas rajonā.

Sevišķi izaicinoša kļuva tiesneša mobilā telefona datu apstrāde. Latvijas policijai bija ierobežotas spējas izanalizēt sakaru operatoru sniegto informāciju un palīdzība tika lūgta citu valstu dienestiem, tostarp FBI.

Nozieguma vietā strādāja kinologi. Suns spēja izsekot slepkavas maršrutam cauri pagalmiem un sētām līdz kādas ielas malā pēdas izgaisa. Visdrīzāk noziedznieks iekāpa kādā transportlīdzeklī, ko identificēt neizdevās.

Pēc aculiecinieku stāstītā tika sastādīts slepkavas fotorobots, ko publicēja visās avīzēs, ziņu pārraidēs televīzijā. Aizdomās par tiesneša nogalināšanu meklēja 30 līdz 35 gadus vecu vīrieti.

Šādus noziegumus atklāt grūti, ja vien tas netiek darīts uz karstām pēdām. Svarīgi, lai darbs nevienu brīdi netiek pārtraukts un visas tiesībsargājošās iestādes darbotos saskaņoti. Tiesību nozarē tāda saliedētība kā Laukrozes slepkavības izmeklēšanā esot bijis unikāls gadījums.

Palīdzību lūdza visiem, arī kaimiņvalstīm.

Jau tolaik galveno uzbrukuma versiju saistīja ar Laukrozes profesionālo darbību, par to nešaubījās neviens no kolēģiem. Tolaik lietu sadale nenotika elektroniski kā mūsdienās. Kaut, protams, pastāvēja rindas kārtība, tieši Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētāja Jāņa Laukrozes izvēle bija izšķiroša, kurš tiesnesis skatīs kuru lietu. Slepkavības mēnesī uz apsūdzētā sola tiesā par krāpšanu bija jānonāk Armandam Stendzeniekam. Stendzenieks uzkurināja dažādas versijas, tai skaitā pieņēmumus, ka Rīgas apgabaltiesā tiek mākslīgi veidotas rindas uz tiesu un tā pilda pasūtījumus. To papildināja arī tā laika tieslietu ministrei nosūtītās ziņas par tiesu varas korumpētību. Informāciju pārbaudīja, taču ziņas neapstiprinājās.

Netika izslēgts, ka tiesnesis noslepkavots, lai ietekmētu viņa dēlu Andri, kurš tolaik strādāja slepenajā dienestā Satversmes aizsardzības birojā. Taču šo versiju drīz atmeta.

Aizdomās par Laukrozes slepkavību aizturēja un vēlāk pierādījumu trūkuma dēļ atbrīvoja vairākas personas, tajā skaitā Dmitriju Maškovu, kuru uzskatīja arī par iespējamo Vecrīgas sinagogas spridzinātāju. Pie izmeklētājiem vērsās arī par citiem noziegumiem cietumā nonākušas personas, bija pat versija, ka kāds apsūdzētais devis kukuli, kurš bijis jāaiznes tiesnesim, taču advokāts naudu paturējis un klients to nezinot, vēlējies atriebties par neizpildīto pakalpojumu.

Laukroze pats skatīja smagas un sarežģītas lietas. Un neapmierināto ar sodiem varēja būt kā narkotiku tirgoņi , tā laupītāji, krāpnieki un citi apsūdzētie. Tomēr bijušais Kriminālpolicijas šefs Pumpurs izceļ tikai vienu lietu. Piecus mēnešus pirms slepkavības, tiesa Jāņa Laukrozes vadībā piesprieda bargus sodus trim Krievijas nacionālboļševikiem, kuri ieņēma Pētera baznīcas torni un tika apsūdzēti terorismā. Notiesātie pēc sprieduma pasludināšanas draudēja atgriezties un atriebties.

"Tas, kas tagad ir noticis, tā ir nelietība! Bet par nelietību ir jāatbild. (..) Daudzi nomirs,"

LNT ziņās 2001. gadā sacīja Nacionālboļševiku partijas līderis Latvijā Vladimirs Lindermans. 

Kaut arī bija zināma Krievijā aktīvo radikāļu saikne ar organizēto noziedzību un slepkavībai izmantotais ierocis visdrīzāk tika izgatavots tur, Krievija ar Latvijas tiesībsargiem nevēlējās sadarboties un ziņas, kas palīdzētu Laukrozes slepkavību atklāt, nesniedza.

"Teiksim tā - skarbi varbūt. Bet slepkava ir meklējams tur. Vismaz ziņas par viņu ir meklējamas austrumos no mums," saka Valdis Pumpurs.

Tiesneša Laukrozes slepkavībai nav noilguma. Izmeklēšana skaitās aktīva. Protams, ir gadījumi, kad jau putekļiem klātas krimināllietas izdodas atklāt nejaušības, vai kāda negaidīti informēta cilvēka liecību dēļ. Uz to joprojām cer kā Laukrozes kolēģi, tā bijušie policisti.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu