Anulēts 21 Covid-19 sertifikāts (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Digitālais Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Digitālais Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA LETA

Līdz šim Nacionālais veselības dienests ir anulējis 21 Covid-19 sertifikātu pēc Valsts policijas saņemtās informācijas, otrdien, 12. oktobrī, Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijas sēdē pastāstīja NVD Piedziņas nodaļas vadītājs Sandris Kundzāns.

Apakškomisijas deputāti otrdien uzklausīja NVD pārstāvjus par informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sistēmas, kuras nodrošina vakcinācijas, pārslimošanas un testa uzskaiti un sadarbspējīga sertifikāta ģenerēšanu.

Saeimas apakškomisijas vadītājs Jānis Dombrava (NA) stāstīja, ka dzirdējis informāciju par to, ka anulēti aptuveni 200 vakcinācijas sertifikāti. Tomēr Kundzāns precizēja, ka 200 ir tikai Valsts policijas iepriekš provizoriski norādītais skaits par cilvēkiem, kas, iespējams, varētu būt saņēmuši viltotu sertifikātu, tomēr NVD no policijas līdz šim ir saņēmis informāciju par 21 šādu gadījumu un tik sertifikātu arī anulēti.

Dombrava pauda arī bažas par cilvēku daudzumu, kas var piekļūt vakcinēto personu datiem, tomēr NVD direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edgars Goba uzsvēra, ka visas darbības, kas tiek veiktas ar personas datiem, ir auditācijas pieraksti un ir redzams, kurš ir kādas darbības veicis.

Viņš atzina, ka bažās par datu drošību NVD ir vērsušies arī vairāku skolnieku vecāki, kuru bērniem atsūtīti rezultāti par skolā veiktajām Covid-19 analīzēm, lai arī bērns analīžu veikšanas dienā nemaz nav bijis klāt. Tādos gadījumos NVD pēc pieprasījuma vecākiem izsniedz visu auditācijas informāciju, tomēr arī tiek norādīts, ka tā, visticamāk, bijusi kāda skolā pieļautā neuzmanības kļūda, laboratorijām nododot informāciju par bērnu, kuram analīzes nemaz nav veiktas.

Jau vēstīts, ka Valsts policija kopš augusta sākusi vairākus jaunus kriminālprocesus par iespējamu fiktīvu vakcināciju un medicīnas jomas pārstāvju kukuļošanu vakcinācijas sertifikātu iegūšanai.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lietvedībā patlaban ir viens kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem vakcinācijas pret Covid-19 procesā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu