Sabiedriskajā transportā varēs nepiešķirt atlaides pasažieriem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock

Sabiedriskā transporta uzņēmumi, kas saņem dotāciju no pašvaldības par pilngadīgu personu pārvadāšanu ar atlaidi, varēs nepiešķirt atlaidi cilvēkiem bez Covid-19 sertifikāta, 12. oktobrī nolēma valdība.

Veselības ministrijā (VM) norāda, ka pašreiz sabiedriskā transporta izmantošana ir saistīta ar augstu Covid-19 izplatības risku. Tomēr, saglabājoties cilvēku mobilitātei, nav iespējams mazināt sabiedriskā transporta noslogojumu.

Ministrijā skaidro, ka sabiedriskajā transportā pulcējoties liels skaits cilvēku, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, pret šo slimību neaizsargāti pasažieri ir pakļauti augstam riskam saslimt ar smagu slimības formu vai pat nomirt Covid-19 komplikāciju dēļ.

Tādēļ ir nepieciešams mazināt cilvēku, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, pārvietošanos ar sabiedrisko transportu.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji varēs no Nacionālā veselības dienesta saņemt personificētu informāciju par katru personu, kas saņem sabiedriskā transporta izmantošanas atlaides, lai varētu identificē, vai personai ir derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Pamatojoties uz šo informāciju uzņēmums varēs lemt par atlaižu piemērošanu.

Tāpat ar šiem grozījumiem tiek veikts tehnisks precizējums, nosakot, ka pirms veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas Covid-19 testu nevakcinētās vai nepārslimojušās personas var veikt tikai tādā gadījumā, ja tas ir noteikts Slimību profilakses un kontroles centra algoritmā.

Kā skaidro VM, šobrīd noteikumi paredz, ka lēmumu par vakcinācijas atlikšanu pieņem klīniskās universitātes speciālistu konsīlijs. Taču objektīvs pamats vakcinācijas atlikšanai, pēc ministrijā paustā, ir tikai atsevišķu, smagu imūnsupresiju izraisošu slimību gadījumā vai tādu slimību gadījumā, kad saņemtās ārstēšanas dēļ vakcinācija nav efektīva un organismā neveidojas antivielas, tādēļ vakcinācija ir jāatliek uz laiku, kamēr ir panākta veselības stāvokļa stabilizācija. Šādos gadījumos lēmumu pieņemšana par vakcinācijas atlikšanu esot vienkārša un pēc konkrētiem kritērijiem, tādēļ ne vienmēr šādu lēmumu pieņemšanai ir nepieciešams konsīlijs, norāda VM.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu