Kāpēc arī vakcinētajiem cilvēkiem darba kolektīvos savā starpā jālieto mutes un deguna aizsegi? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Halfpoint/Shutterstock

Epidemiologi skaidroja, kāpēc šobrīd pastāv prasība mutes un deguna aizsegus valkāt darba vietā telpās, kurās uzturas tikai vakcinētie kolēģi. Tāpat skaidrots, kāpēc maskas jāvelk drošā jeb ”zaļā režīma” kultūras pasākumos, vēsta TV3 Ziņas.

Pat ja viss darba kolektīvs 100% ir vakcinēts pret Covid-19, mutes un deguna aizsegs ir jālieto, jo arī vakcinētās personas izplata vīrusu. Ārpus darbavietas cilvēks var inficēt nevakcinētos cilvēkus, kuriem slimības gaita inficēšanās gadījumā var noritēt smagi. Slimību profilakses un kontroles centrā saka, ka, ja sejas maska var apturēt kaut viena vakcinētā cilvēka nekļūšanu par Covid-19 pārnēsētāju, tad tas jau ir ieguvums.

"Saslimstības rādītāji kopumā ir ļoti augsti, līdz ar to mēs nevaram skatīties kategorijās - šī ir droša vide, šī ir nedroša vide. Cilvēks pārvietojas sabiedriskajā transportā, dodas uz veikalu. Tās ir "sarkanās zonas", un mēs nezinām, kāds ir blakus esošais cilvēks - vakcinēts vai nevakcinēts. Tas jau nav tikai māja un darbs, ir papildu aktivitātes, kurp dodas," norāda Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja.

"Tieši darba devējs, kas ir visvairāk ieinteresēts drošas vides nodrošināšanā, tomēr var definēt savus iekšējos noteikumus un izlemt, kurā brīdī šī maska ir obligāti vajadzīga un kurā brīdī ne. Ja cehā strādā daži cilvēki un viņi atrodas tālu viens no otra, tomēr nē. Tās joprojām ir debates ar Veselības ministriju. Ja kaut kas notiek ar slimības parādīšanos uzņēmumā, tad viņi riskē ārkārtīgi daudz - ar pasūtījumiem, eksportu, darījumiem. Neviens negrib to pieļaut. Darba devēji ir izpildījuši mājasdarbus, lai nepieļautu ne dīkstāvi, ne citu cilvēku apdraudēšanu," apgalvo Līga Menģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore.

"Pasakot šodien, ka "no rītdienas jūs vairs nevarēsiet darīt atsevišķas lietas, bet visu laiku teicām, ka tā nebūs, bet tagad esam mainījuši savas domas”, tas būtu bijis riskants solis. Sabiedrību nepieciešams sagatavot. Jau kopš septembra vajadzēja teikt, ka varētu būt diezgan stingri ierobežojumi. Tad tā iespējamība, ka cilvēki šos ierobežojumus pieņems, būtu lielāka," tā sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu