Kā rīkoties situācijā, ja uz tirdzniecības vietu jādodas kopā ar bērnu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēku rinda pie vakcinācijas pret Covid-19 punkta tirdzniecības centrā "Galerija Centrs".
Cilvēku rinda pie vakcinācijas pret Covid-19 punkta tirdzniecības centrā "Galerija Centrs". Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabineta izdotie noteikumi par Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu, kas stājās spēkā 11.oktobrī, vēl joprojām rada zināmu neizpratni. TVNET skaidro, kā rīkoties situācijā, ja uz tirdzniecības vietu, kurā var iekļūt tikai ar Covid-19 sertifikātiem, jādodas kopā ar bērnu. 

Kā skaidro Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena, ja vecākiem ir Covid-19 sertifikāts, kas tiem atļauj iepirkties "zaļās zonas" veikalos, tad attiecīgi arī bērnam līdz 12 gadu vecumam ir tiesības ar vecāku atrasties šajā veikalā. "Protams, ja vecākam ir digitālais sertifikāts, tas nozīmē, ka viņš drīkst atrasties "drošajos" veikalos un ar viņu kopā drīkst iet bērns līdz 12 gadu vecumam," skaidro Urpena.

Tajā pašā laikā kāda lasītāja dalījās pieredzē, ka viņa kopā ar savu 13-gadīgo dēlu devusies uz tirdzniecības centru "Domina" un dēlu neielaida veikalā. Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) ir obligāts tikai no 15 gadu vecuma, un šim pusaudzim šāda dokumenta nav. Abi ir vakcinējušies un sertifikāts ir derīgs, tomēr apsargs neielaida dēlu veikalā, apgalvojot, ka personalizētā skolēna e-karte šajā gadījumā neder. 

Urpena norāda, ka tik tiešām nav atsevišķa regulējuma, kā rīkoties šādās situācijās. "Situācija ir sarežģīta, un diemžēl konkrētu vadlīniju nav. Kolēģi no Veselības ministrijas gan izteicās, ka skolēna apliecība varētu tikt izmantota kā personu apliecinošs dokuments, jo tajā ir norādīta nepieciešamā informācija," pauž Urpena.

Arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe izsakās līdzīgi. "Pārskatot MK noteikumus, redzam, ka šādas situācijas nav atrunātas," secina Puķe. Arī viņa piekrīt, ka skolēna apliecība varētu šādās situācijās tikt pieņemta, tomēr uzsver, ka likumā tas nav noteikts, līdz ar to apsargi ir tiesīgi to arī nepieņemt. "Visdrošākais būtu uztaisīt bērnam pasi vai ID karti, lai izvairītos no šādām situācijām," bilst Puķe. 

Jau vēstīts, kā atšķiras veikals no tirdzniecības centra un kā pircējam neapmaldīties jaunajos tirdzniecības ierobežojumos. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem tirdzniecības centros, kuros vienlaikus darbojas veikali zaļajā un sarkanajā režīmā, ir jānodala cilvēku plūsmas līdz ieejai konkrētajā veikalā. «Tas var būt ar lentēm, žogiem vai kā citādi, bet līdz veikala ieejai, iekšā plūsmas nav jādala,» norāda Urpena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu