"Miljons sveču grupu mājai" ⟩ Par sapņiem un ļoti nepieciešamo atbalstu cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: No personīgā arhīva

Kārļa rīts parasti sākas ar tasīti stipras un karstas kafijas, kuru pagatavot palīdz mamma vai tētis. Mārtiņam ir ļoti svarīgi satikt cilvēkus un vakaros vairākkārt piezvanīt draugiem, kaut dienā tie jau satikti un viņš spēj pateikt tikai dažus vārdus. Baibai ir svarīgi saimniekot pa virtuvi - viņai īpaši patīk mizot un sagriezt ābolus žāvēšanai. Bet Anna ir gatava palīdzēt katram, pat tad, kad palīdzība īsti nav nepieciešama. Normāla dzīve, parastas ikdienas lietas.

Kas Kārlim, Baibai, Annai un Mārtiņam ir kopīgs? Sirsnīgas un gādīgas ģimenes, kuras gadu desmitiem ir rūpējušās par saviem bērniem, jo visiem šiem jaunajiem cilvēkiem ir ļoti smagi attīstības traucējumi. Vēl ģimenes vieno kopīgas raizes – kas notiks ar viņu nu jau pieaugušajiem bērniem, kad vecāki vairs nespēs rūpēties un sniegt atbalstu. Un bezgalīgas bailes par nākotni.

Bet šodien svarīgākais ir sapnis, kurš vieno gan ģimenes, gan pašus jauniešus, norāda kampaņas "Miljons sveču grupu mājai" idejas autori.

"Tas ir sapnis par iespēju jauniem cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem piedzīvot savu dzīvi, būt sabiedrībā, satikt draugus, baudīt kafiju, būt laimīgiem. Arī tad, kad mīlošās ģimenes vairs nebūs līdzās.

Šis sapnis nav tikai kaut kas gaisīgs un netverams. Tam ir reāls veidols un taustāms pamats," viņi stāsta.

Tas ir biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi", jauniešu ģimeņu un pašu jauniešu izlolots – Grupu māja jauniem cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem.

Grupu māja būs mūsdienīgs pakalpojums ar terapeitisku vidi, kurā galvenais uzsvars būs uz cilvēku aktīvu dzīves pozīciju. Šajā grupu mājā dzīvos 16 jauni cilvēki, kuri parasti tiek uzskatīti par pilnībā aprūpējamiem. Katram iemītniekam būs sava guļamistaba un sava vannas istaba. Lielā atpūtas istaba ar virtuvi būs kopīga četriem iemītniekiem. Mājas dizains būs veidots tā, lai katriem četriem iemītniekiem būtu atsevišķas mājas sajūta.

Ēkā būs paredzētas telpas arī darbiniekiem un liela kopīga telpa, kurā būs iespējams gan svinēt svētkus, gan organizēt dažādus pasākumus. Ēkas kopējās platība būs 1200 kvm. Tā būs vieta, kur dzīvot un baudīt dzīvi, saņemot visu nepieciešamo profesionāļu palīdzību un atbalstu.

Vienlaikus jauniešiem būs iespēja lemt par savu dzīvi, izdarīt izvēles, atbilstoši spējām un galvenais – būt aktīviem. Grupu māja būs kā drošības sala arī tām ģimenēm, kurām ir nepieciešams īslaicīgs atbalsts, jo šajā mājā būs iespēja saņemt arī Atelpas brīža pakalpojumu. Šī būs arī vieta, kur gūt zināšanas un iepazīt pieredzi visiem, kuri vēlēsies nākotnē veidot šādus pakalpojumus.

"Kā radās sapnis par grupu māju? Pirms diviem gadiem vairāki jauniešu vecāki apsprieda savu pieaugušo bērnu dzīves perspektīvu. Gaisā virmoja jautājums "Ko mēs varētu darīt, lai mūsu pieaugušajiem bērniem būtu normāla dzīve nākotnē, lai viņiem nebūtu jānonāk pansionātā?". Bija skaidrs, ka mūsdienīga Grupu māja ir vēlamais risinājums. Un vecāki paši sev atbildēja:

"Laikam mums būs jāuztaisa un jāpārdod miljons sveču, lai nopelnītu Grupu mājas būvniecībai nepieciešamo naudu. Cita ceļa nav!" 

Tā 2019. gada oktobra mēnesī aizsākās kampaņa "Miljons sveču grupu mājai" un Sveču darbnīcā pie sienas pielikām skaitli 1 000 000. Tajā brīdī Sveču darbnīcā dienas laikā jaunieši sagatavoja ap 60 svecēm. Kāds sarēķināja, ka būs nepieciešami 60 gadu, lai uztaisītu miljons sveču. Jo Grupu mājas būvniecības izmaksas, ņemot vērā šodienas būvniecības izmaksas, tuvojas diviem miljoniem eiro.

Bet sapņi jau nepazūd tāpēc, ka kaut kas šķiet neiespējams! Tas tikai vairo apņēmību rīkoties.

Ir pagājuši divi gadi un, nav bijusi diena, kad mēs nedomātu par Grupu māju un nedarītu kaut ko, lai sapnis kļūtu par īstenību iespējami ātri. Ģimenēm nav laika gaidīt 60 gadus," norāda kampaņas virzītāji.

Kas ir paveikts?

"Skaitlis pie Sveču darbnīcas sienas ir sarucis uz 959203, un tas sarūk ar katru pārdoto sveci un katriem ziedojumā saņemtiem pieciem eiro. Esam atraduši un iegādājušies gandrīz 9000 kvm lielu zemes gabalu, kur celt Grupu māju tepat Rīgā, Imantā. Aizaugušais un piedrazotais zemes gabals ir iztīrīts, sakopts un nepacietīgi gaida celtniecības sākumu. Sapņu Grupu mājai ir izveidojusies azartiska, entuziastiska atbalstītāju komanda.

Tomēr mums joprojām ir jāsakrāj pietiekami daudz finanšu līdzekļu celtniecībai, jo līdz šim esam sakrājuši aptuveni 10% no nepieciešamās naudas summas. Lai sapnis kļūtu par īstenību," pie līdzcilvēkiem vēršas kampaņas "Miljons sveču grupu mājai" idejas autori.

Konts ziedojumiem:

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" Biedrība,

Reģ nr. 40008150439,

Konts: LV36HABA0551043713971

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu