"Šahists" pret pastarīti - ko sagaidīt no Brieža un Manna cīņas? (2)

Arturs Manns un Mairis Briedis Foto: Jānis Škapars/TVNET/ Apollo.lv kolāža
Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jau sestdien, 16. oktobrī, ringā atgriezīsies latviešu boksa zvaigzne Mairis Briedis, lai tiktos ar vācieti Arturu Mannu. Ko sagaidīt no šīs cīņas?

Kas ir Arturs Manns?

Vācieša treneris pirms cīņas izteicās, ka viņa bokserim esot pietiekami spēcīgs sitiens, lai savainotu latviešu bokseri. Arī atvērtajā treniņā bija redzams, ka Manns ar treneriem vairāk atrāda tieši sitiena (džeba) spēku, tādējādi radot iespaidu, ka viņš ir tā dēvētais spēka sitējs (power puncher).

Manna CV ir solīds, tomēr pārāk augstā līmenī to negribētos celt, it sevišķi, zinot, ka boksā bieži vien pirmajās 5-10 profesionālajās cīņās bokseru pretinieki tiek rūpīgi piemeklēti, lai zaudējumu ailē saglabājas nullīte. Arī pats Manns vēl savu trešo cīņu aizvadīja pret bokseri, kura bilance uz to brīdi bija 0-14...

2015. gadā Mans pieņēma lēmumu pārkvalificēties par profesionāli. Pāreja uz profesionāliem nāca arī ar jaunu svara kategoriju, jo profesionālajā līmeni Mans ir startējis tikai pirmā smagā svara klasē jeb tā dēvētajos krūzeros (līdz 93 kilogramiem).

Vien divus gadus pēc savas profesionālās debijas Mans jau aizvadīja cīņu par vakanto Pasaules boksa organizācijas (WBO) starptautisko jostu pirmajā smagajā svarā. Šajā cīņā vācietis izcīnīja uzvaru ar tiesnešu lēmumu, pārspējot tautieti Leonu Hartu.

Vācieša, iespējams, augstākā profila cīņa notika 2019. gadā, kad viņš cīņā par Starptautiskās boksa organizācijas (IBO) pasaules čempiona jostu ar ceturtā raunda tehnisko nokautu piekāpās Kevinam Larenam.

"Jebkurā sporta veidā ir dažādas klases. Viņš varbūt nav gluži "maiss", bet mans viedoklis ir tāds, ka viņš tomēr nav pietiekami augstas klases bokseris, lai cīnītos par čempiona titulu," tā par Mannu Apollo.lv podkāstā "Kas laukumā, tas uz mēles" izteicās bijušais WBA starptautiskais čempions Elvis Mihaiļenko.

Savas profesionālās karjeras laikā Mans ir izcīnījis 17 uzvaras, piedzīvojot vienu zaudējumu.

Briedis ir neapšaubāms favorīts

Medijos un vienkārši interneta vidē pastāv teju vienbalsīgs viedoklis - Mairis Briedis gaidāmo dueli uzvarēs. Līdzīgās domās ir arī bukmeikeri.

"Briedim šī būs pirmā cīņa pēc vairāk nekā gada pārtraukuma. Latvietis iepriekš karjeras laikā cīnījies ar tādiem visā pasaulē labi zināmiem bokseriem kā Junieru Dortikosu, Kšištofu Glovacki, Oleksandru Usiku un Marko Huku, tomēr Brieža pretinieks - vācietis Arturs Manns - ar tāda kalibra cīkstoņiem vēl nekad nav boksējies, tādēļ šī būs viņa karjeras lielākā cīņa," norāda Zane Liepa, "Optibet" zīmola vadītāja Latvijā.

"Briedis ir uzskatāms par izteiktu favorītu. Gatavojoties šai cīņai, viņam nav divu domu - uzdevums ir nosargāt savas IBF un "The Ring" čempiona jostas, lai pēc tam varētu cīnīties par kādu no trijiem pārējiem prestižākajiem boksa tituliem. Mannam savukārt nav, ko zaudēt. Vācietis jau pirms cīņas izteicies, ka spriedzes viņam neesot, jo galvenais uzdevums ir pierādīt sev un savam dēlam, ka viņš var cīnīties ar pasaules klases pretinieku. Manna uzvara būtu uzskatāma par pārsteidzošu cīņas iznākumu." 

Protams, bokss un cīņas sports kopumā droši vien ir pats pēdējais, kurā sportistam vajadzētu nenovērtēt pretinieku. Un, spriežot pēc latvieša izteikumiem preses konferencē, Briedis to arī negrasās darīt.

Tomēr nepamet jautājums - kāpēc? Kāpēc šī cīņa vispār notiek? Manns IBF rangā ieņem tikai sesto vietu. Domājams, ka šis duelis Briedi un viņa komandu eiro banknotēs arī, visticamāk, neizpeldinās.

Atbilde, domājams, ir visai vienkārša - Briedis gadu nav bijis ringā, līdz ar to "ielēkt" cīņā pret augstākā ranga pretinieku būtu riskanti.

Ja nedaudz palasām starp rindām, tad līdzīgu domu, sarunā ar portālu TVNET pauda Brieža treneris Smitrijs Šiholajs: "Līdz galam Briedis sevi nav izžmiedzis, uz to mēs neejam. Katru reizi maksimumu no sevis nevaram prasīt, jo priekšā vēl būs spēcīgi pretinieki."

Ko sagaidīt no šīs cīņas?

Pārsvarā cīņu favorītus var iegāzt divi aspekti - pretinieka nenovērtēšana un mēģinājumi izgudrot jaunu riteni. Otrais šoreiz daļēji var arī izrietēt no pirmā. Kā jau minēts, šķiet, ka Briedis varētu būt viens no retajiem cilvēkiem Latvijā, kurš pretinieku nevērtē zemu. Tad atliek tikai neizgudrot jaunu riteni.

"Viņam ir jāboksē savu boksu. Viņam ir jānoķer savu iniciatīvu un ringā jāparāda, ka ir pasaules čempions. Viņam ir jāboksē tā kā viņš grib un jāuzspiež arī pretiniekam tā kā grib viņš [Briedis]. Citiem vārdiem sakot - [Mairim] ringā ir jābūt saimniekam," podkāstā "Kas laukumā, tas uz mēles" sacīja jau pieminētais Mihaiļenko.

Šeit atliek tikai piekrist pieredzes bagātajam boksa ekspertam, jo Briedi allaž gribējies dēvēt par šahistu boksa ringā, kurš spēj nolasīt pretinieku un atrast efektīvākos ceļus, kā novadīt cīņu līdz sev labvēlīgam rezultātam.

Nevienam no mums nav kristāla bumbas, kurā ieskatīties, lai noskaidrotu cīņas iznākumu, tomēr gribētos ticēt, ka Mairis pirmajos raundos nemetīsies agresīvos uzbrukumos un pretinieku izpētīs. 

Domājams, ka aptuveni līdz cīņas vidum Mairis, jau pieminētā šaha terminoloģijā runājot, būs paspējis pieteikt "šahu" (izpētījis pretinieku) un cīņas sestajā raundā nāks arī "mats". Tāpēc...

Autora prognoze - Mairis Briedis uzvaru izcīna ar sestā raunda nokautu/tehnisko nokautu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Optibet".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu