Līdz nedēļas beigām VM lems par Covid-19 ierobežojumu iedarbīgumu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: illpaxphotomatic/Shutterstock

Šobrīd Veselības ministrija ar ekspertiem analizē pieejamos datus, lai izvērtētu, cik lielā mērā ieviestie drošības pasākumi samazina cilvēku savstarpējos kontaktus un Covid-19 attīstību, savā "Twitter" profilā pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pirmie secinājumi gaidāmi līdz nedēļas beigām, savukārt vēlāk analīzē iegūtos priekšlikumus paredzēts skatīt valdībā.

Tāpat ministrs apliecināja, ka arī turpmāk plānots strādāt ar divu ekspertu - epidemiologa Ņikitas Trojanska un fiziķa Aigara Langina - izstrādātajiem modeļiem, ar kuriem prognozē Covid-19 izplatību pēc dažādiem valdības rīcības scenārijiem.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas beigās valdība pēc ilgstošām diskusijām un ekspertu uzklausīšanas izsludināja ārkārtējo situāciju un ieviesa virkni ierobežojumu, kas pārsvarā skar nevakcinētos, taču pēc būtības īpaši neierobežo cilvēku pulcēšanās iespējas.

Krīzes vadības padomē, kura pirms nedēļas diskusijās pavadīja vairāk nekā desmit stundas, epidemiologs Trojanskis ministriem rādījis formulu, kuru kopā ar fiziķi Langinu izstrādājis, lai prognozētu Covid-19 izplatību pēc dažādiem valdības rīcības scenārijiem. Šos modeļus kopā ar Krīzes vadības padomes sekretariāta priekšnieka Kaspara Druvaskalna vadītās ekspertu grupas sagatavotiem rīcības scenārijiem viņš prezentēja ministriem.

Valdības izvēle bija par labu tā dēvētajam "zaļajam režīmam", kas tika papildināts ar nelielām izmaiņām, tomēr Latvijas kritiskajā stāvoklī šāds scenārijs vairs nevarēšot pasargāt ne no veselības sistēmas krīzes, ne liela mirušo skaita. Saskaņā ar prognozēm, slimnīcām būs jānoturas ar resursu izsīkumu vairāk nekā trīs mēnešus jeb 116 dienas.

Krīzes karstumā vienlaikus slimnīcās palīdzība būs nepieciešama 2587 Covid-19 slimniekiem. Pēc modeļa prognozēm, nāve gaida 4379 inficētos - šis skaits ir rēķināts tikai no 22.septembra, neskaitot tos gandrīz 3000, kas Latvijā jau miruši kopš pandēmijas sākuma.

Turklāt šīs ir tikai tādas nāves, ko prognozējami raisīs Covid-19 vīruss. Taču situācijā, kad slimnīcas būs paralizētas resursu trūkuma dēļ, "cilvēki mirs arī no tik elementārām kaitēm kā apendicīts", norādīja Trojanskis.

Vadoties pēc pētījumiem, kas veikti citviet, Trojanskis prognozē, ka pandēmijas ietekmē mirušo skaits patiesībā būs par 50% lielāks - tās būs nāves, kuras neizdosies novērst paralizētajā medicīnas aprūpes sistēmā.

Situāciju varētu uzlabot, ja izdotos būtiski kāpināt iedzīvotāju vakcināciju. Ja 45 dienas pēc kārtas būtu iespējams sapotēt vismaz 4500-4800 cilvēku dienā, varētu izglābt vēl 1291 dzīvību un slimnīcu krīzi saīsināt līdz 71 dienai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu