Aktuāli ⟩ Jaunnedēļ pārtrauks plānveida palīdzības sniegšanu slimnīcās (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto
Slimnīcas palāta. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Krasi pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) ceturtdien, 14. oktobrī, lēma pārtraukt plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slimnīcās* ar 18. oktobri. Lēmums pieņemts saistībā ar nepieciešamību nodrošināt papildu ārstniecības personāla resursus un pārprofilēt gultasvietas neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu ārstēšanai, informēja Veselības ministrijā (VM).

Lēmums pieņemts, lai varētu nodrošināt papildu ārstniecības personāla resursus un pārprofilēt gultasvietas neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Epidemioloģiskās prognozes liecina, ka slimnīcās noslodze Covid-19 pacientu dēļ turpinās strauji pieaugt. Stacionēto Covid-19 pacientu skaits šobrīd ir palielinājies līdz 954 un slimnīcās ārstējas 116 pacienti ar smagu slimības gaitu un 838 ar vidēji smagu. Tādēļ, rēķinoties ar turpmāku slimnieku skaita palielinājumu ir nepieciešams novirzīt papildu resursus, lai sniegtu palīdzību neatliekamos un akūtos gadījumos, pārtraucot atliekamus plānveida stacionāros medicīnas pakalpojumus.

Atgādinām, ka pirms nedēļas izsludinātā ārkārtas medicīniskā situācija nozīmē, ka visi ārstniecības resursi tiek koncentrēti, lai nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanu. Ir pārorganizēta un ierobežota plānveida stacionārā palīdzība, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) atbilstoši hospitalizācijas plānam pacientus nogādā tuvākajā slimnīcā, kā arī prioritizē izsaukumus.

Tāpat pacienti, kuriem sniegta akūtā palīdzība augstāka līmeņa slimnīcā, tālākai ārstniecībai var tikt nogādāti uz zemāka līmeņa slimnīcu vai novirzīti turpināt ārstēšanos mājās ģimenes ārsta uzraudzībā. Slimnīcas Covid-19 pacientu aprūpē iesaista papildu medicīnas personālu, kas ierastos apstākļos nestrādā ar infekcijas slimību profila pacientiem, kā arī atšķirīgi plāno darba grafiku, lai maksimāli nodrošinātu personāla iesaisti un pieejamību.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu, ja kāds plānveida veselības aprūpes pakalpojums tiks atlikts. Vienlaikus šie pacienti nezaudēs savu rindu, un, atjaunojot konkrēto pakalpojumu sniegšanu, tos saņems prioritāri. Lai saņemtu precīzu informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, aicinām sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80001234.

Tāpat VOMK šodien lēma, ka no nākamās nedēļas Aizkraukles slimnīca uzsāks Covid-19 pacientu veselības aprūpi, kā arī Jelgavas slimnīcas bērnu nodaļa tiks pārprofilēta par Covid nodaļu. Nepieciešamības gadījumā bērnu ārstēšana no Jelgavas slimnīcas apkalpes zonas tiks nodrošināta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

*Līdzīgi kā iepriekšējā Covid-19 uzliesmojuma laikā, slimnīcas TURPINĀS sniegt:

- pakalpojumus, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību – ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju;

- staru terapiju;

- veselības aprūpes pakalpojumu hematoloģijā;

- metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju;

- pacientu veselības aprūpi, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana;

- invazīvo kardioloģiju;

- invazīvo radioloģiju.

- onkoloģiskās, dzīvību glābjošas operācijas,

- veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar šādu slimību grupu ārstēšanu – onkoloģija, HIV/AIDS, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības; traumatoloģija;

- akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumus personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Tāpat var tikt turpināta arī plānveida oftalmoloģijas, rehabilitācijas, arodmedicīnas un grūtnieču aprūpe. Lēmums arī paredz, ka universitātes slimnīca un Liepājas reģionālā slimnīca var turpināt sniegt palīdzību lielākā apjomā, ja tās var nodrošināt visus nepieciešamos resursus neatliekamo, akūto un Covid-19 slimnieku ārstēšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu