Otro "Janssen" devu varēs saņemt no 16. oktobra (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: via www.imago-images.de/imago images/MiS

Otro "Janssen" poti varēs saņemt no sestdienas, 16. oktobra, ziņo LTV "Dienas ziņas".

Izdzirdot Imunizācijas valsts padomes ieteikumu visiem, kas vakcinēti ar tā saukto vienas devas vakcīnu "Janssen", tomēr doties pēc otras potes, piektdien jau vairāki cilvēki meklējuši iespēju pieteikties otrai vakcīnas devai. Tomēr viņiem tas nav izdevies.

"Tā kā šodien tiek veiktas izmaiņas vakcinācijas rokasgrāmatā, šo iespēju iedzīvotāji var izmantot jau sākot arī rītdienu.

Ja iedzīvotāji vēlas to darīt pie sava ģimenes ārsta vai vakcinācijas iestādē, to jau var sākt darīt arī tūlīt, sākot ar rītdienu. Bet tie, kas vēlas pieteikt poti caur "manavakcina.lv", to varēs sākt darīt nākamās nedēļas laikā," pastāstīja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Imunizācijas valsts padomē norādīja, ka otra vakcīnas deva tiek ieteikta 8 - 12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk.

Jau vēstīts, ka "Gan pasaulē, gan Latvijā kļūst redzams, ka pilna vakcinācija ar "Janssen" Covid-19 vakcīnu, kas sastāv tikai no 1 vakcīnas devas, nodrošina zemāku efektivitāti jeb aizsardzību pret Delta varianta izraisītu simptomātisku Covid-19 un nepieciešamību tās dēļ hospitalizēt, nekā to nodrošina 2 devas mRNS vai otras vīrusu vektoru vakcīnas "Vaxzevria" 2 devu kurss," skaidro profesore Dace Zavadska.

Tāpēc IVP rekomendē tiem cilvēkiem (neatkarīgi no vecuma), kas vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ar vienas devas "Janssen" Covid-19 vakcīnu, labai individuālās aizsardzības nodrošināšanai saņemt balstvakcinācijas devu. Balstvakcinācija ieteikta 8–12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu, taču kā alternatīva pieļaujama arī tā pati “Janssen” Covid-19 vakcīna. Savukārt tiem, kam pirms vai pēc "Janssen" ir bijusi pierādīta SARS CoV-2 infekcija, tiem otra vakcīnas deva nav nepieciešama.

IVP, izvērtējot jaunākos datus, ir noteikusi rekomendācijas arī bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19. "Bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19 IVP iesaka izvēlēties "Comirnaty" vakcīnu. IVP ir sekojusi līdzi gan Skandināvijas valstu (FI, NO, DK, SE) ziņojumiem, gan Kanādas, ASV datiem, kā arī uzklausījusi EZA drošības pārskatu par miokardītu sastopamību pēc vakcinācijas ar mRNS vakcīnām. Pamatojoties uz šobrīd pieejamo informāciju un no šo valstu veselības sistēmas reģistru demonstrētajiem datiem, IVP rekomendē bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19 izmantot "Pfizer/BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty"," stāsta IVP priekšsēdētāja.

Viņa paskaidro, ka EZA reģistrētā "Moderna" ražotā vakcīna pret Covid-19 “Spikevax” uzrāda augstāku imunogenitāti jeb imūnās sistēmas atbildi, kas šai vecuma grupai varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties mRNS vakcīnu identificētajai blaknei – miokardītam un perikardītam.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu