VIDEO ⟩ Skola bez licences, kas piedāvā mācības attālināti, slēgtās "Telegram" grupās mudina protestēt pret vakcinēšanos (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: BlurryMe/Shutterstock

Vakcīnu pret Covid-19 skeptiķu un epidemioloģisko drošības pasākumu pretinieku vidū ļoti pieprasīts ir projekts "Vislatvijas skola", kurš piedāvā "drošu patvērumu" tālmācībā skolotājiem, kuri nevēlas vakcinēties, tādējādi riskē drīzumā zaudēt darbu līdzšinējās darba vietās, kā arī bērniem no ģimenēm, kurās uzskata, ka "parastajās" skolās bērniem dara pāri, testējot un pieprasot lietot sejas maskas, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Izglītības kvalitātes uzraugi atgādina, ka visiem pedagogiem jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības, un brīdina vecākus, ka bērnu izraušana no ierastās skolas vides kādas pašiem vien saprotamas pārliecības dēļ, var kaitēt skolēniem.

"Vislatvijas vidusskolas" dibinātāji ir "Brīvdabas skolas" idejas autore Lelde Žuka, "Laboratorium zinātnes skolas" vadītājs Mārtiņš Gulbis un "Skola cilvēkam" idejas autore Lauma Priekule.

Tāpat dibinātāju vidū ir vairāki uzņēmēji. Aizvadītajā vasarā "Vislatvijas vidusskolas" idejas autori reklamēja skolu sazvērestības teoriju un Covid-19 skeptiķu audiovizuālajā projektā "Brīvvalsts TV".

"Vai mēs turpināsim paļauties uz autoritātēm, kuras mums norāda, kā dzīvot, audzināt un mācīt bērnus?" šādu retorisku jautājumu, reklamējot projektu iekš "Brīvvalsts TV", uzdod līdzdibinātāja Lelde Žuka. "Vislatvijas vidusskola" sevi reklamē kā vidi, kur "nav jāsatraucas par epidemioloģisko noteikumu prasībām".

Uzdodoties par ģimenes tēvu, vakcīnskeptiķi, kuram nav tīkama bērnu testēšana skolās, "Bez Tabu" žurnālists sazinājās ar "Vislatvijas vidusskolas" pārstāvi Leldi Žuku, interesējoties par iespējām pieteikt atvases mācībām šajā skolā. Žuka informēja, ka iestāde nodrošina tālmācību. Mācības maksā 25 vai 45 eiro mēnesī par bērnu.

Lētākajā variantā bērns skolojas patstāvīgi vecāku uzraudzībā, skola nodrošinot virtuālo bibliotēku un zināšanu pārbaudes darbus. Savukārt dārgākajā paketē piedāvā arī pedagoga atbalstu, bet saglabājot patstāvības principu.

Žuka sarunā atklājusi, ka daudzi pedagogi interesējas par iespējām strādāt skolā, jo īpaši šonedēļ, kad sapratuši, ka bez vakcinēšanos apliecinošā sertifikāta no novembra vidus nevarēs turpināt darbu skolās, kurās strādājuši līdz šim.

"Pedagogu ir daudz. Tagad ir ļoti daudz. Šonedēļ vienkārši gāž no kājām gan skolu, gan pirmsskolu pedagogi.

Attieksme, uzvedība no izglītības iestāžu darbiniekiem ir zem jebkādas kritikas, pārkāpj jebkādas robežas," saka "Vislatvijas vidusskolas" pārstāve Lelde Žuka.

Ja "Vislatvijas vidusskolā" uzņem bērnus, tiek pārkāpts likums, jo skolai nav izsniegta licence un mācību programmas nav akreditētas, raidījumu informēja Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Kamēr "Vislatvijas vidusskola" gaida licenci, formāli pieteikumi tiek pāradresēti uz citu pandēmijas laikā dibinātu iestādi – "Brīvdabas vidusskolu" – kurā bērni tiek reģistrēti. Lai gan šī iestāde saņēmusi licenci, tā nav akreditēta.

Vecāku, pedagogu un projekta autoru diskusijas par un ap "Vislatvijas vidusskolu" notiek lietotnes "Telegram" slēgtās sarakstēs, kurās "Bez Tabu" izdevās ielūkoties.

Tajās lasāmi aicinājumi piedalīties protestos pret epidemioloģiskās drošības pasākumiem un vakcinēšanos, tiek apspriesti ar mācību procesu saistīti jautājumi, kā arī tiek organizētas reģionālās vecāku un pedagogu grupas, filiāles daudzviet Latvijā. Lai gan telefonsarunā "Vislatvijas vidusskolas" līdzdibinātāja apgalvo, ka mācību process notiek tikai attālināti, kas ļauj pedagogiem nevakcinēties un bērniem netikt testētiem, "Telegram" sarakstēs lasāmi aicinājumi uz satikšanos socializēšanās nolūkā un klātienes konsultācijām.

Izglītības kvalitātes uzraugi bažījas, ka notiek pagrīdes apmācība epidemioloģiski nedrošā vidē.

"Uz pedagogiem vakcinācija neattiecas tiklāl, kamēr neierodas izglītības iestādē,"

norāda IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu