"Tas karš ir sācies." Ārsti nobažījušies, vai spēs palīdzēt visiem, kam tas būs nepieciešams (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsts Kārlis Rācenis.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) ārsts Kārlis Rācenis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Mediķi nopietni gatavojas krasam pacientu pieaugumam. Stradiņa slimnīcā piektdien atvērta vēl viena Covid-19 nodaļa, kuras vadīs ārsts Kārlis Rācenis. Viņš un kolēģi prognozēja, ka divu nedēļu laikā smokoši cilvēki jau gulēs ne vien nodaļās, bet arī plašajā A korpusa slēgtajā iekšpagalmā jeb ātrijā, ēdnīcas zonā un poliklīnikā, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Mediķi aicina palikt mājās, strādāt attālināti un neiet uz veikalu. Neatsaukties ielūgumam un nedoties pie draugiem, pat ja viņi ir vakcinēti pret Covid-19 – pagaidām tikai šādi šobrīd var mazināt, bet ne apturēt to graujošo Covid-19 vilni.

"Tā ir, ka jauns vilnis, vēl sliktāks par visiem iepriekšējiem, gals nav redzams,

šis ir tikai sākums,  un ir diezgan baisa tā sajūta, jo mums aizvien jaunas nodaļas tiek pārvērstas par Covid-19 nodaļām. Jautājums, kur paliek "nekovid" pacienti," sacīja Valdis Ģībietis.

"Tas karš ir sācies," saka Kārlis Rācenis.

"Vakcinācija mūs neglābj vairs, jo dod efektu pēc diviem, trīs mēnešiem."

Pagaidām dažās A korpusa nodaļās vēl atrodas citi pacienti, bet jau tuvāko nedēļu laikā tā būs Covid-19 slimnīca. "Nedēļas, divu nedēļu laikā šī slimnīcas jaunais A korpuss varēs saukties "Covid-19 klīnika". Ar ātriju, poliklīniku, ēdnīcu, jo ir divas nodaļas jau pilnībā [atvēlētas] Covid-19, dienas stacionārs pārvērsts par intensīvo terapiju, un ir plāns atvērt nākamās nodaļas," stāstīja Rācenis.

Jau vēstīts, ka Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS) plānots atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu, kas būs paredzēts tieši Covid-19 pacientiem, pastāstīja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga. Tāpat "Stradiņu" pārstāvji komentē sociālos tīklos izskanējušo informāciju par "garajām rindām" pie slimnīcas piektdienas pēcpusdienā.

Viņa noraidīja piektdien vairākās vietās publiski izplatīto informāciju, ka pie slimnīcas sastājusies vairāk nekā desmit Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnu rinda. Tāda patiešām esot bijusi, bet vidēji ar sešām līdz astoņām automašīnām.

"Tas patiešām ir daudz, bet tas ir jaunais normālais. Arī šodien no plkst. 12 atved ārkārtīgi daudz Covid-19 pacientus, un šo pacientu uzņemšana nenotiek tik ātri, kā citiem," skaidroja Veinberga.

Viņa atzina, ka slodze mediķiem ir ārkārtīgi liela, tomēr viņi rēķinoties, ka būs vēl lielāka. Šī iemesla dēļ PSKUS drīzumā plāno atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu jaunajā slimnīcas korpusā. Veinberga norādīja, ka pašreiz vēl top precīzs rīkojums, bet, iespējams, slimnīcas A korpuss novembra sākumā varētu tikt pārvērsts par Covid-19 pacientu korpusu.

Portālam "Apollo.lv" "Stradiņu" pārstāve minēja, ka šobrīd slimnīcas stacionēto vidū Covid-19 pacienti sastāda aptuveni 70% no visiem pacientiem.

Publicēto slimnīcas komentēja arī NMPD vadītāja Liene Cipule. Viņa tagadējo situāciju veselības nozarē salīdzināja ar ugunsgrēku, kas tiek dzēsts "uz izsīkuma robežas", bet no otras puses "veido jaunus degšanas laukus".

Jau vēstīts, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 2142 jauni Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par 12 Covid-19 pacientu nāvēm. Šī ir jau trešā diena pēc kārtas, kad Latvijā dienā tiek atklāti vairāk nekā 2100 jauni Covid-19 inficētie, vakar sasniedzot jaunu rekordu - 2408 gadījumus.

Savukārt Covid-19 dēļ slimnīcās esošo pacientu skaits sasniedzis 980.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu