LBAS iebilst regulējumam, kas ļaus atstādināt no darba bez algas saglabāšanas nevakcinētos darbiniekus (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) kategoriski iebilst pieņemtajam regulējumam, kas no 15. novembra ļaus atstādināt no darba bez darba samaksas saglabāšanas nevakcinētos, nepārslimojušos darbiniekus, šādu pozīciju LBAS pauž vēstulē Saeimas deputātiem un Ministru kabinetam.

Kā aģentūru LETA informēja Sanita Birkenfelde, LBAS iebilst šādam noteiktajam regulējumam valdības rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu un prasa to mainīt vairākos aspektos.

Vēstulē norādīts, ka vakcinēti cilvēki var saslimt un izplatīt vīrusu, un akcentē, ka pārtraukt Covid-19 vīrusa pārneses ķēdi varot panākt ar citām alternatīvām, darbiniekiem un darba devējiem mazāk sāpīgām, darba tiesību līdzsvaru nodrošinošām metodēm.

LBAS aicina koncentrēties uz distancēšanās, deguna un mutes aizsegu lietošanu, uzņēmumu un nozaru drošības protokoliem, regulāra testēšanu, saslimušo izolēšanu, stingrāku robežu kontroli un attālināta darba veikšana.

"LBAS izprot bažas un vēlmi ātrāk sasniegt sabiedrības imunitātes līmeni ar vakcināciju un pārslimošanu, vienlaikus LBAS atbalsta brīvprātīgu vakcināciju un cilvēku pozitīvu motivēšanu,"

norāda arodbiedrību savienībā.

LBAS prasa valdībai un Saeimai inficētām personām vīrusa pārneses iespēju laikā paredzēt izolāciju vai pašizolāciju, bet nepieļaut cilvēku diskrimināciju, liedzot veseliem darbiniekiem (amatpersonām) veikt savus darba pienākumus.

Organizācija prasa Ministru kabinetam svītrot no ārkārtējās situācijas rīkojuma nosacījumus par darba devēju tiesībām no 15.novembra atstādināt no amata nevakcinētos darbiniekus. Tāpat tiek prasīts nodrošināt, ka ikvienam darbiniekam (amatpersonai) ir tiesības savus darba pienākumus arī ar Covid -19 testēšanas sertifikātu vai negatīvu darba devēja organizētu SARS- CoV -2 antigēna noteikšanas testu, kas nav vecāks par 72 stundām.

LBAS arī vēlas, lai darba devējs, pirms tas pieņem lēmumus, kuri var būtiski ietekmēt darba apstākļus un nodarbinātību, atbilstoši Darba likuma konsultējas ar darbinieku (amatpersonu) arodbiedrību.

Arodbiedrību savienība arī uzsver, ka jāparedz īpaša valsts apmaksāta rehabilitācijas programmu, kā arī "zaļo koridoru" pakalpojumu saņemšanai, valsts kompensācijai par ārstēšanos, izmeklējumiem, kopšanas un citām izmaksām no valsts budžeta, ja vakcinētai personai pēc vakcīnas saņemšanas būtu komplikācijas, darbspēju zaudēšana vai persona nomirtu.

LBAS arī prasa ar Covid -19 saslimušajiem darba nespējas lapas no pirmās dienas apmaksāt no valsts budžeta, kā arī paaugstināt laboratoriju testu veikšanas kapacitāti un nodrošināt lētāku testu pieejamību.

Kā ziņots, valstī uz trīs mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 izplatības mazināšanai. Tajā noteiktas arī tiesības darba devējiem no 15.novembra atstādināt nevakcinētus, nepārslimojušus darbinieku no amata pienākumu pildīšanas, ja darba pienākumu veikšanai nepieciešama vakcinēšanās.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu