Slimo vai ar mediķu palīdzību simulē? Lieta par krāpšanu lielos apmēros tiesā nevirzās uz priekšu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

8. novembrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā paredzēta kārtējā tiesvedība, kurā izskatīs kādas par krāpšanu lielos apmēros aizdomās turētas personas lietu. Tikmēr desmitiem cietušo ir pārliecināti, ka šī tiesas izmeklēšana atkal nenotiks, jo aizdomās turētais iesniegs kārtējo darba nespējas lapu. Vai izsniegtās darba nespējas lapas vispār kāds pārbauda un vai ārstus var sodīt par nepamatotas "slimības lapas" izsniegšanu, skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Lietu patlaban izskata trīs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesneši. Ilgākā laika periodā vīrietis, iespējams, vismaz 100 cietušo īpašumos solījis veikt remontdarbus, taču, kad saņēmis naudu materiālu iegādei, pazudis. Šādā veidā lielākoties apkrāpti cilvēki gados. Kopumā ir aizdomas par izkrāptiem vairāk nekā 100 tūkstošiem eiro.

Cietušie ceļ trauksmi – tiesas izmeklēšana ir iestrēgusi, jo apsūdzētais jau gadiem vienkārši neierodas uz lietas izskatīšanu.

Pie tiesneša Imanta Dzeņa lieta tiek izskatīta kopš 2017. gada 8. novembra. Atliktas vai notikušas bez rezultāta jau 20 tiesvedības. Pēdējā no tām šovasar, 12. jūlijā.

Par finanšu noziegumiem aizdomās turētais darba nespējas lapas sarūpējis īsi pirms tiesas. Tās viņš iesniedzis tiesvedības dienā un šim nolūkam apmeklējis dažādus speciālistus – sākot ar neirologu un beidzot ar ģimenes ārstu.

Viens no mediķiem, kas izsniedzis slimības lapu, kas savukārt kalpojusi kā pamats neierasties kārtējā tiesā, ir ģimenes ārsts Ritvars Ziedonis, kurš praktizē nelielā apdzīvotā vietā Upeslejās.

Ziedonis raidījumam "4. studija" apgalvoja, ka aizdomās turētā persona nav viņa pacients un par pacienta personību uzzinājis vien tad, kad par pēkšņi izsniegto darba nespējas lapu sākusi interesēties Veselības inspekcija un prokuratūra.

"Viņš bija īslaicīgi sakarā ar savu slimošanas epizodi, par kuru es tiešām neko jums nevaru teikt kā trešajām personām. Pagaidām par viņu es pat vispār neko nezinu, jo tas viss ir noslēdzies. Kur viņš ir, kas ar viņu notiek, es jau vairāk nezinu," teica Ziedonis.

Veselības inspekcijas Veselības aprūpes kvalitātes kontroles nodaļas vadītāja Ilze Dzerkale skaidroja, ka tiek vērtēta šīs personas medicīniskā dokumentācija un ieraksti tajā.

"Tiek skatīta ne tikai ārsta, kurš ir izsniedzis darba nespējas lapas, ieraksti medicīniskajā dokumentācijā, bet arī – vai ir citu speciālistu slēdzieni saņemti attiecībā uz šo personu, kas varētu pamatot darbnespēju. Tāpat, kādi izmeklējumi ir nozīmēti, vai šie izmeklējumi ir veikti, kādos periodos. Un to, kā šie rezultāti atbilst tam, ko ārsts ir norādījis personas medicīniskajā dokumentācijā," norādīja Dzerkale.

Vēl viens mediķis, kas aizdomās turamajam ir uzrakstījis darba nespējas lapu tieši pirms tiesas sēdes, praktizē Rīgā, Salaspilī un Jūrmalā. Tā ir bērnu un pieaugušo neiroķirurģe Marika Krauce. Viņa atteicās šo jautājumu komentēt "4. studijai", piebilstot, ka dokumentus jau pieprasījusi Veselības inspekcija.

Veselības inspekcijā apstiprināja – ar aizdomās turamā lietu ir strādājuši, un speciālisti pēc tiesas lūguma pārbaudījuši, vai darba nespējas lapu izsniedzēji ir apzināti palīdzējuši apsūdzētajam likumīgā veidā izvairīties no tiesvedības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu