Covid-19 sertifikāts ⟩ Darbinieku trūkums un iespējams atalgojuma pieaugums. Darba tirgū gaidāmas izmaiņas (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pandēmija jau viesus izmaiņas darba tirgū, un kadru rotācija gaidāma līdz ar prasību par vakcinācijas sertifikātu konkrētās nozarēs. Jau manīti darba sludinājumi, kuros viena no prasībām ir derīgs Covid-19 sertifikāts, vēstī raidījums "Panorāma".

Eksperti pieļauj, ka vakcinācijas pienākums varētu radīt divus dažādus darba tirgus – vakcinētajiem un nevakcinētajiem, kā arī veicināt bezdarba līmeņa kāpumu. Cik lielu, to pagaidām grūti prognozēt.

Reģistrētā bezdarba līmenis septembrī bija 6% no valsts ekonomiski aktīvajiem iedzīvotajiem. Tie ir vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku.

"Mēs neredzam nekādu indikāciju, kas rādītu, ka jaunie noteikumi varētu kaut kādā veidā palielināt bezdarbnieku rindas.

Kāda būs situācija nākotnē – to, pieļauju, mēs redzēsim novembra vidū," izteicās Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāve Signe Bierande.

Tomēr skeptiskāki ir raidījuma uzrunātie speciālisti.

"Darba devēji no privātā sektora – viņi var sagaidīt lielāku interesentu skaitu. Tajā pašā laikā ir jāskatās, noteikti arī privātajā sektorā būs darba devēji, kuriem, iespējams, jau šobrīd šī vakcinācijas aptvere ir ļoti augsta.

Tad viņi arī noteikti izvērtēs tikai kandidātus, kuri ir vakcinēti," stāstīja "CV Online Latvia" vadītāja Aivja Brodiņa.

Atskaitot bezdarba līmeņa iespējamo pieaugumu, vakcinācijas pienākums darba tirgū varētu radīt situāciju, kurā vienas iedzīvotāju daļas labklājība augs, bet citiem, pārsvarā nevakcinētajiem, ienākumi samazināsies.

"Tas var radīt tādu duālu situāciju darba tirgū, kad, no vienas puses, mums ir izteikts darba spēka trūkums un, visticamāk, tādēļ arī atalgojuma pieaugums vienā sabiedrības grupā

un savukārt augstāks bezdarbs un algu stagnācija vai pat ienākumu samazināšanās darbiniekiem citā darba tirgus segmentā," stāstīja Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu