Ministri jau vairākas stundas lemj par jauniem ierobežojumiem. Padome sliecas atbalstīt VM ieteikumus (45)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šodien sasauktajā Krīzes vadības padomē rosinās noteikt Latvijā stingrus drošības pasākumus, kuri nekavējoties samazina kontaktu skaitu sabiedrībā par vismaz 40%, informēja ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Saskaņā ar analīzi, kuru aizvadītajās dienās veikuši Veselības ministrija un speciālisti, kontaktu skaits sabiedrībā ir samazinājies tikai par 5% līdz 10%. Līdz ar to infekcija aizvien izplatās nekontrolēti, turklāt slimnīcās ir jau vairāk nekā 1100 Covid-19 pacientu.

Zinātnieku modelētās prognozes liecinot, ka pie nemainīgas attīstības slimnīcu pārslodze, plānveida pakalpojumu apturēšana ilgs trīs mēnešus, kuru laikā Covid-19 "prasīs tūkstošiem cilvēku veselību un dzīvību".

Veselības ministrs rosinās ieviest drošības pasākumu kopumu ārkārtējās situācijas ietvaros, pamatojoties uz tā dēvēto "D+ konceptu", kas pēc ministrijas iniciatīvas tika izstrādāts Krīzes vadības padomes sekretariātā jau šā gada martā alfa koronavīrusa paveida uzliesmojuma gadījumam. Pašlaik Latvijā strauji izplatās delta paveids, kas ir daudz lipīgāks par alfa paveidu.

"Sabiedrībai ir jāsakopo visi spēki un uz brīdi jāapstājas, lai apstādinātu vīrusu. Šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk ir būtiski vairot savstarpējo solidaritāti, atbildību un pasargāt mūsu medicīnas sistēmu no sabrukšanas un sabiedrību no novēršamām nāvēm.

Esam kraujas malā - aicinu cilvēkus uz izpratni un mobilizāciju vienotai rīcībai," atzīmēja veselības ministrs.

Konkrētie pasākumi, kuri var samazināt kontaktu skaitu sabiedrībā, ir sekojoši:

  • nenotiek nekādi sporta, izklaides, kultūras (kino, teātri, koncerti), amatieru, ēdināšanas, labsajūtas, pulcēšanās, reliģiskie un citi pasākumi klātienē;
  • klātienē darbs notiek tikai ražošanā, būvniecībā, kritiskajā infrastruktūrā un sabiedrības funkciju nepārtrauktībai;
  • pēc skolēnu brīvlaika vēl 3 nedēļas notiek attālinātās mācības, nenotiek nekādi interešu izglītības un ārpusskolas pasākumi klātienē, turpina darboties pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, kuru vecākiem ir pienākums strādāt klātienē;
  • iekštelpās un ārtelpās pulcējas ne vairāk kā 10 personas no 2 mājsaimniecībām;
  • sabiedriskajā transportā - ja paredzamais aizpildījums ir virs 50%, obligāti jābūt atvērtiem logiem, netiek piemērotas braukšanas maksas atlaides, jālieto FFP2 maskas, pasākumu ievērošana stingri jāuzrauga;
  • visās darba vietās visiem darbiniekiem jāveic ikdienas veselības pārbaude un trīsreiz nedēļā - ātrie antigēnu testi;
  • līdz 6 stundām saīsināta darba diena klātienē un no 19:00 līdz 6:00 - mājsēde;
  • pastiprināta pārkāpumu kontrole privātpersonām un palielināti sodi juridiskajām personām;
  • ierobežota nebūtiskā ieceļošana.

Līdz ar kontaktu ierobežošanu absolūti nepieciešama:

  • strauja vakcinācijas gaita, palielinot kapacitāti un līdzestību, jo īpaši riska grupās, kur smagas saslimšanas un nāves riski vislielākie;
  • slimnīcu kapacitātes īstermiņa palielināšana (t.sk. pagaidu hospitālis);
  • ārstniecības personāla un resursu mobilizācija (t.sk., privāto iesaistīšana);
  • maksimāla testēšana, t.sk. vakcinēto skrīnings.

Kā vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma", padome sliecas atbalstīt VM ieteikumus, taču diskusijas notiek par detaļām.

"Vakcinācijai ir jānotiek cauru diennakti, teju 24x7 režīmā. Tikmēr jaunos drošības pasākumus ir jānosaka nekavējoties, lai tie stātos spēkā jau trešdien. Katra diena ir no svara.

Pēc trīs līdz četru nedēļu stingrajiem pasākumiem sabiedrība, sākot ar vakcinētajiem, varēs atgriezties līdzšinējā režīmā un divu mēnešu laikā - pie normālas dzīves," uzsver Pavļuts.

Latvija ir pirmajā vietā pasaulē saslimstības ar Covid-19 tempā. Pēdējā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits palielinājies par 49%, salīdzinot ar saslimstību nedēļu iepriekš. Divu nedēļu Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 1266,4, kas ir divas reizes lielāks nekā otrā viļņa maksimums.

Slimnīcās Covid-19 pacientu skaits dubultojas 14 dienu laikā. Šodien slimnīcās ārstējas jau 1114 pacienti - 133 pacienti ar smagu slimības gaitu un 981 ar vidēji smagu. Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits nedēļas laikā pieaudzis par 48%. Slimnīcās Covid-19 intensīvās terapijas gultu noslodze tuvojas 100%.

Veselības ministrija norāda, ka pie esošās saslimstības izplatīšanās ātruma, oktobra beigās prognozējami 4000 jaunatklāti Covid-19 pacienti un 275 jauni stacionēšanas gadījumi dienā. Šādā situācijā nebūs iespējams nodrošināt nepieciešamo ārstniecību visiem un būtiski pieaugs no Covid-19 mirušo cilvēku skaits.

Paralēli līdzīgu paziņojumu ir izplatījusi koalīcijā ietilpstošā "Jaunā vienotība", kas arī sola aizstāvēt stingras mājsēdes noteikšanu uz vairākām nedēļām.

"Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Vita Anda Tērauda (AP), vaicāta par iespēju atjaunot komandantstundu, aģentūrai LETA pieļāva, ka tā ir viena no iespējām, lai cilvēki nepulcētos izklaides nolūkos.

Tā kā no 11.oktobra ieviestie ierobežojumi nav pietiekami mazinājuši iedzīvotāju kontaktēšanos, pašlaik ir jānosaka daudz stigrāki ierobežojumi, lai apturētu saslimšanas līknes pieaugumu, uzsvēra Tērauda. Situācijā, kad ir tik liela ar Covid-19 saslimušo mirstība, maksimāli jāsamazina visas kontaktēšanās, kas nav došanās uz mājām, darbu vai skolu, norādīja politiķe.

Deputāte atzīmēja, ka izglītības speciālistiem jāpārrunā, vai nepieciešams noteikt stingrākus ierobežojumus skolām, piemēram, pagarinot brīvlaiku vai "uz brīdi" pārejot uz attālinātajām mācībām vismaz attiecībā uz vecāko klašu skolēniem.

Tērauda cer uz visas sabiedrības atbildību ierobežojumu ievērošanā. Vaicāta, vai situācijā, kad daļa sabiedrības ir dezinformēta un tāpēc varētu nezināt par slimības nopietnību, ierobežojumu uzraudzībā būtu jāiesaista arī Nacionālo bruņotos spēku (NBS) karavīri, politiķe pieļāva, ka nepieciešamības gadījumā varētu plašāk izmantot iekšlietu un NBS resursus.

Vaicāta par "rus.lsm.lv" vēstīto, ka pārliecinoši lielākā daļa Covid-19 pacientu slimnīcās ir krievvalodīgie un iespējām veikt likuma grozījumus, lai varētu rakstiski pa pastu informēt arī krievu valodā, Tērauda norādīja, ka nepieciešamos atvieglojumus saziņai krievu valodā jānosaka ārkārtējās situācijas regulējumā.

Politiķe atzīmēja, ka šī situācija arī parāda, ka valstij nav iespējams atbilstošā apjomā ar informāciju sasniegt arī krievvalodīgo auditoriju. Maksimāli jāizmanto esošie resursi ar ziņām krievu valodā LTV7 un sabiedriskā medija mazākumtautību multimediju platformu, norādīja AP frakcijas priekšsēdētāja vietniece.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu