Medicīnas pakalpojumu ierobežojumi neskar ambulatorās konsultācijas vai izmeklējumus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls.
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

No šodienas tiek pārtraukta plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana vairumā slimnīcu, taču aizvien tiks nodrošinātas ambulatorās konsultācijas un izmeklējumi, uz ko šis ierobežojums neattiecas, skaidroja Veselības ministrijā.

Tādējādi pagājušās nedēļas Valsts operatīvā medicīniskā komisijas (VOMK) lēmums attiecas tikai uz plānveida stacionārajiem un dienas stacionāra pakalpojumiem, taču ar atsevišķiem izņēmumiem.

Uz jautājumu, vai šāda kārtība tiks attiecināta arī uz tādām ārstniecības iestādēm kā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu un Rīgas 2.slimnīcu, Veselības ministrijā aģentūrai LETA pirmdienas pēcpusdienā atbildi nesniedza.

Jau ziņots, ka šādu lēmumu VOMK pieņēma, lai varētu nodrošināt papildu ārstniecības personāla resursus un pārprofilēt gultasvietas neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Lēmums paredz, ka universitātes slimnīcas un Liepājas reģionālā slimnīca var turpināt sniegt palīdzību lielākā apjomā, ja tās var nodrošināt visus nepieciešamos resursus neatliekamo, akūto un Covid-19 slimnieku ārstēšanai.

Līdzīgi kā iepriekšējā Covid-19 uzliesmojuma laikā, slimnīcas nedrīkst pārtraukt vairākus pakalpojumus, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapiju, bioloģiskos medikamentus, orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju, veselības aprūpes pakalpojumu hematoloģijā, metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju, pacientu veselības aprūpi, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana, uzsver VM.

Saskaņā ar VM pausto, tāpat nedrīkst pārtraukt invazīvo kardioloģiju un radioloģiju, onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Saglabājamo pakalpojumu vidū arī ir veselības aprūpes pakalpojumi saistībā ar šādu slimību grupu ārstēšanu - onkoloģija, HIV/AIDS, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības, traumatoloģija un akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku vai darbaspēju zaudēšanu, tajā skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Tāpat var tikt turpināta arī plānveida oftalmoloģijas, rehabilitācijas, arodmedicīnas un grūtnieču aprūpe.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu