Covid-19 ⟩ Izdarīsim visu iespējamo, lai senioriem un slimniekiem pievestu potes, norādīja Pavļuts (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Tiks izdarīts viss iespējamais, lai pie senioriem un hroniskajiem slimniekiem pievestu potes pret Covid-19, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" solīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Valdībai un sabiedrībai kopumā nav izdevies panākt pietiekami augstu vakcinācijas aptveri, skaidrojot "mājsēdes" ieviešanas iemeslus, pēc Krīzes vadības padomes (KVP) norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Līdzīgu viedokli viņš pauda, LTV raidījumā "Rīta panorāma". Tomēr veselības ministrs uzsver, ka vakcinētie cilvēki būs tie, kas pirmie atgriezties pie ērtībām pēc stingrā "lokdauna"," sacīja Pavļuts.

Viņš akcentēja, ka līdz šim ieviestā ārkārtējā situācija parādījusi vienu labu ziņu - ļoti strauju vakcinācijas tempa palielinājumu, kas liecina, ka ieviestie pasākumi liek cilvēkiem, kuri grib pildīt darba pienākumus, vakcinēties.

"Lokdauna" laikā lielākais uzsvars tiks likts uz riskantāko grupu - senioru un hronisko saslimušo - vakcināciju.

"Mēs pie viņiem brauksim uz mājām, ko esam darījuši no pavasara un vasaras. Mums palīdzēs bruņotie spēki, lai pievestu vakcīnas un apbraukātu.

Mēs izdarīsim visu iespējamo, lai pievestu klāt vakcīnas. Vienīgais, kas senioram jāizdara - jāpiekrīt vakcinēties," sacīja ministrs.

Ņemot vērā, ka liela daļa stacionēto Covid-19 pacientu ir krievvalodīgie un mediķi uzsver, ka līdz šai iedzīvotāju grupai nenonāk informācija par vakcināciju, Pavļuts akcentēja, ka līdz šim tika mēģināts risināt arī šo izaicinājumu, piemēram, izmantojot maksas saturu krievvalodīgajos medijos, strādājot ar pašvaldībām, un pasākumu kopums vēl nav noslēgts.

Pavļuts pieļāva iespēju vērsties pie opozīcijas partijām, lūdzot palīdzību krievvalodīgo iedzīvotāju uzrunāšanai. Viņš atklāja, ka kolēģi Saeimā jau runā ar partijas "Saskaņa" pārstāvjiem.

Viņš arī pēc Krīzes vadības padomes pauda atvainošanas tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir "godprātīgi rīkojušies savas, savu tuvinieku un valsts interesēs un vakcinējušies".

"Mums kā valdībai un sabiedrībai kopumā nav izdevies panākt pietiekami augstu vakcinācijas aptveri, līdz ar ko arī jūs mums ir jālūdz apturēt savu dzīvi uz vairākām nedēļām, lai izvairītos no visļaunākā,"

izteicās Pavļuts.

Jau ziņots, ka no ceturtdienas, 21. oktobra, uz četrām nedēļām jeb līdz 15. novembrim Latvijā spēkā stāsies īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns", pēc KVP pirmdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš minēja, ka "lokdauna" jeb "mājsēdes" laikā ciet būs teju visi veikali, izklaides iespējas un citi pakalpojumi, kā arī skolas. Vienlaikus lēmums vēl būs jāapstiprina arī Ministru kabineta sēdē.

Kariņš norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo Latvijā ir pārāk neliels vakcinācijas aptveres rādītājs.

"Daudziem tas var šķist nesaprotami, kāpēc mums ir tā, bet Dānijā un Īrijā citādi. Iemesls ir tāds, ka vakcinēšanās process nav izdevies, kā tas bija iecerēt," sacīja Kariņš.

Veselības ministrs skaidroja, ka šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi. Tāpat paredzēts ieviest mājsēdi no plkst. 20 līdz plkst. 5. Pavļuts šajā sakarā piebilda, ka "cilvēki varēs atgriezties no darba un doties uz to". Valsts kancelejā skaidroja, ka mājsēdes laikā ārpus dzīvesvietas drīkstēs atrasties tikai pamatota iemesla dēļ - darba, ārstniecības pakalpojuma saņemšanas un tamlīdzīgi.

Vienlaikus plānots pagarināt skolēnu brīvlaiku par nedēļu, taču pēc tam visas klašu grupas, izņemot 1.-3. klases, mācīsies attālināti, savukārt no 1. novembra tikai 1.-3. klases atsāks mācības klātienē, bet pārējās klases mācīsies attālināti līdz 15. novembrim.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu