Rozentāle: Nav neviens kritērijs, kas ļautu saprast, vai cilvēks Covid-19 pārslimos vieglā vai smagā formā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baiba Rozentāle.
Baiba Rozentāle. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nedēļas izskaņā Latviju "satricināja" ziņa, ka ir cilvēki, kas labprātāk imunitāti pret Covid-19 iegūst pārslimojot nevis vakcinējoties, tomēr būtiski, ka nepastāv neviens kritērijs, kas ļautu iepriekš noteikt, cik smagi konkrētais cilvēks izslimos koronavīrusu, otrdien intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" skaidroja Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Kā vienu no trīs lielākajiem sasniegumiem medicīnā 20. gadsimtā viņa izceļ ir arī vakcināciju.

"Cilvēki nolēma, ka viņi labāk neslimos, neļaus bērniem slimot ar poliomielītu un palikt par invalīdiem vai aiziet bojā. Bet var rīkoties arī nežēlīgi un ļaut pārslimot," 

sacīja Rozentāle.

Tāpat Covid-19 atstātās sekas uz veselību var būt dažādas. "Jo nav iepriekš neviena kritērija, kas ļauj pateikt, ka, lūk, šis cilvēks inficējoties slimos viegli, šis – vidēji smagi, bet tas – smagi un būs jāpieslēdz pie [plaušu] ventilācijas," norādīja ārste.

Katrs cilvēks infekcijas slimības pārslimo dažādi - kādam viegli un bez simptomiem, bet citam smagi ar cīņu par dzīvību.

Par papilddevu pret Covid-19 efektivitāti Rozentāle skaidroja, ka pret augšējo elpceļu vīrusiem imunitāte nesaglabājas ilgāk par pusgadu vai gadu. Līdz ar to vakcinācija jāatkārto. Viņasprāt, papildu potēm jābūt brīvi pieejamām iedzīvotājiem, kas pēc konkrēta laika vēlas revakcinēties.

"Es aicinātu – ja cilvēks grib turpināt dzīvot, tad iet un veikt vakcināciju," tā ārste uzrunājot seniorus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu