Zināms spīdzināšanas video nopludinājušā Krievijas programmētāja vārds

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas ieslodzīto cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Gulagu.net" darījusi zināmu, kā sauc programmētāju, kas organizācijai nodevis videomateriālus ar pierādījumiem ieslodzīto spīdzināšanai un pazemošanai Krievijas cietumos.

Kā atklāja "Gulagu.net" dibinātājs Vladimirs Osečkins, programmētāju sauc Sergejs Saveļjevs. Osečkins uzsvēra, ka Saveļjevam ir apsardze un viņš ir drošībā.

Sava avota vārdu un uzvārdu aktīvisti līdz šim vairījās nosaukt, jo Saveļjevs bija ceļā uz Franciju un pastāvēja bažas, ka Krievijas specdienesti varētu viņu meklēt valstīs, pa kurām viņš pārvietojās ceļā uz Franciju.

Pēc ierašanās Francijā Saveļjevs lūdza tur politisko patvērumu.

Saveļjevam, iepriekš izciešot cietumsodu, piecus gadus bija piekļuve Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) datorsistēmām Krievijas pilsētā Saratovā. Saveļjevs izcieta cietumsodu par narkotiku pārvadāšanu.

Viņš "Gulagu.net" nodeva kopumā 40 gigabaitus informācijas ar pierādījumiem ieslodzīto spīdzināšanai un pazemošanai Krievijas ieslodzījuma vietās.

Aktīvisti jau publiskojuši vairākus video no pirmā arhīva. Pirmo video publiskošana Krievijā izraisīja plašu skandālu, kā rezultātā tika ierosinātas septiņas krimināllietas, bet vairākas FSIN Saratovas apgabala pārbaudes amatpersonas tika atstādinātas no pienākumu pildīšanas.

Projekts "Gulagu.net" specializējās ieslodzīto cilvēktiesību aizsardzībā un vāc materiālus par nelikumīgām darbībām Krievijas ieslodzījuma vietās.

Šā gada vasarā "Gulagu.net" paziņoja, ka projekts pārtrauc savu darbību Krievijā un izved visus darbiniekus no valsts, bažījoties par viņu drošību. Tomēr projekta autori uzsvēra, ka "Gulagu.net" darbību turpinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu