"Miljons sveču grupu mājai" ⟩ Ikdiena, dzīvojot ar kompleksiem attīstības traucējumiem. Annas stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: No privātā arhīva

Divdesmit astoņus gadus vecās Annas ikdiena paiet dzīvojot ar kompleksiem attīstības traucējumiem. Kopš Anna pirms pieciem gadiem pirmo reizi ieradās dienas centrā, iemācīties patstāvīgi darboties nav bijis viegli - vēlme darīt visu kopā ar pārējiem jauniešiem ir bijusi liela, taču šo gadu laikā Anna ir iemācījusies pati veikt gan dažādus sadzīviskus pienākumus, gan līdzdarboties sveču darbnīcā, kur ik dienu top sveces.

Katra svece tiek veidota ar lielu rūpību un mīlestību, jo Anna apzinās, ka labi padarīts darbs tuvina gan viņu, gan draugus tik ļoti izsapņotam sapnim par Grupu māju, kurā par viņu parūpēsies kad tēta vairs nebūs.

Sveces sākumā tikušas veidotas kā sensoro maņu attīstoša aktivitāte dienas centra jauniešiem, taču tagad Annu un pārējos jauniešus ar smagajiem attīstības traucējumiem tās tuvina cilvēka cienīgai dzīvei.

Jaunā meitene ir ļoti draudzīga un čakla, Annai svarīgi ir saņemt atzinību par padarīto, palīdzēt, būt kopā ar citiem, kā arī apskāvieni ir tie, kuri Annu tik ļoti raksturo, un jā, arī meiteņu sievišķīgie prieki - krelles un friziera apmeklējums.

Annas tētis šobrīd par meitu rūpējas viens, jo mamma pavisam nesen devās aizsaulē. Annas tēta rūpju pilnais skats par meitas nākotni liek notrīsēt teju katru reizi, kad meitu atved uz dienas centra ikdienas nodarbēm. Neziņa par to cik laika vēl atlicis meitenes tētim un neziņa par to, vai pagūsim sniegt sirdsmiera pilnu atbildi par Annas nākotni.

Biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" kampaņa "Miljons sveču grupu mājai" iet roku rokā ar mākslas projekta kampaņu "Pasaules radīšana". Abu šo kampaņu galvenais tēls ir cilvēks ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem, kurš ir darbībā, radot un rādot savu pienesumu pasaules plaknē, uzsverot, ka neskatoties uz to, ka Anna ir jauniete ar īpašām vajadzībām, viņa spēj radīt un ir daļa no šīs pasaules.

Māksliniece Patricija Brekte-Pannetier ir gandarīta, ka abas kopīgi varēja izveidot gleznu "Sapņu stacija", tādā veidā ar savu sirdsdarbu atbalstot ieceri, kura sniegs patvērumu Annai un citiem jauniešiem ar smagiem attīstības un funkcionēšanas traucējumiem kā arī sniegs sirdsmieru Annas tētim, jo "Sapņu stacija" ir vieta, kur satiekas, un piepildās visi mūsu sapņi.

Anna un visa viņas ģimene, sapņo, ka ar līdzcilvēku atbalstu izdosies uzbūvēt Grupu māju, lai Anna būtu drošās rokās, nevis nonāktu bezpersoniskā aprūpes institūcijā, kad tētis, uz kuru pēc Annas māmiņas aiziešanas mūžībā šī gada aprīlī gulstas meitenes aprūpe, vairs nebūs spējīgs par viņu parūpēties.

Lai grupu māju uzbūvētu, ir vajadzīga naudas summa, kuru tikai un vienīgi ar sveču gatavošanu sasniegt būs iespējams vien pēc aptuveni 60 gadiem, tādēļ katrs ziedojums ir nozīmīgs, lai padarītu Grupu māju par realitāti, un dotu iespēju Annai, kā arī pārējiem jauniešiem dzīvot pienācīgu, cilvēka cienīgu dzīvi.

Biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" projektus "Miljons sveču grupu mājai" un "Pasaules radīšana" varēs aplūkot Aspazijas bulvārī 28, Rīgā teju katru dienu līdz pat 2022. gada 17. janvārim. Šeit varēs ne tikai apskatīt jauniešu kopdarbus ar māksliniekiem, bet arī iegādāt jauniešu darinātās sveces, pārrunāt projekta attīstību un veikt ziedojumu. Jāņem gan vērā epidemioloģiskā situācija valstī, kas nozīmē to, ka projekta klātienes apskate līdz brīdim, kad to drīkstēs darīt, ir uz laiku pārtraukta!

"Pasaules radīšana" mākslas darbi un projekta apraksts ir atrodami tiešsaistes izsolē www.birkenfelds.lv, kura darbosies līdz pat 2022. gada 9. janvārim. Izsolē iegūtie naudas līdzekļi pilnībā tiks ziedoti Grupu mājas projektam.

Šie jaunieši mīl un iemīlas, priecājas, pārdzīvo, smaida tieši tāpat kā Tu, tāpēc palīdzēsim šai neaizsargātajai sabiedrības daļai piepildīt sapni - ziedojot.

Konts ziedojumiem:

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" Biedrība,

Reģ nr. 40008150439,

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā; https://www.ziedot.lv/miljons-svecu-grupu-majai-3925

Paldies par atbalstu! Pateicoties Jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu