Covid-19 krīze: kā varētu sadalīt "lokdaunam" atvēlētos miljonus? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto.
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Mēnesis tā dēvētā "lokdauna" apstākļos no budžeta varētu prasīt 200 miljonu eiro. Valsts gatavojas pieņemt plašus atbalsta pasākumus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Ņemot vērā pēdējā laika dramatiskos pavērsienus epidemioloģiskajā situācijā, Krīzes vadības padome pirmdien pēc daudzu stundu ilgām diskusijām lēma, ka valstī būtu ieviešams tā dēvētais "lokdauns". Attiecīgi jārēķinās ar ļoti striktiem ierobežojumiem.

Lielā mērā atgriezīsimies tādā dzīvē, kāda bija krīzes iepriekšējā viļņa epicentrā – slēgti gandrīz visi veikali un pakalpojumu sniegšanas vietas.

Par izklaidēm jāaizmirst, ierobežota pulcēšanās, valstī komandantstunda, turklāt šoreiz ne tikai nedēļas nogalēs. Norauts stopkrāns lielai daļai tautsaimniecības.

"Te, protams, ir ļoti svarīgi – tāpat kā iepriekšējā reizē – arī šoreiz noturēt uzņēmumus. Tas ir pats pamatu pamats," pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Lēsts, ka šis "lokdauna" mēnesis budžetam varētu izmaksāt aptuveni 200 miljonu eiro, tomēr, kā norāda finanšu ministrs, tas ir mazāk nekā gadījumā, ja pārpildītu slimnīcas.

Pirmdien premjers pauda, ka valstij būs papildus jāaizņemas, lai stutētu ekonomiku, taču Finanšu ministrija šodien ziņo, ka tas notiks nepieciešamības gadījumā.

Patlaban Valsts kasē esot pietiekami līdzekļu tūlītējai atbalsta pasākumu finansēšanai. Tiesa gan, tā jebkurā gadījumā ir aizņemta nauda.

"Finanšu situācija valstī ir stabila, un mēs finansiāli spēsim izturēt šo krīzi," sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). Viņš gan piebilst, ka atbalstu rūpīgi vērtēs, lai tas nebūtu nelietderīgs. Uz to mudina arī Fiskālās disciplīnas padome.

"Atbalstam ir jābūt skaidri mērķētam, laicīgam un efektīvam. Ceram, ka valdība kaut kādus secinājumus izdarīs no pieļautajām kļūdām un "zombiju" uzņēmumi nebūs tik dāsni atbalstīti," teica Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Jau tagad skaidrs, ka runa būs par uzņēmēju iespējām atlikt nodokļu maksājumus, atbalstu apgrozāmajiem līdzekļiem un subsidētajām darbavietām. Iespējams, atjaunos dīkstāves pabalstus. Ekonomikas un finanšu ministri trešdien vēl pirms gaidāmās valdības ārkārtas sēdēs mēģinās vienoties par kādu atbalstu pasākumu iekļaušanu darba kārtībā.

"Šeit man jāsaka, arī jādod ziņa mūsu uzņēmējiem, kuri gan vakar, gan šodien aktīvi uzrunāja ministriju. Aicinātu būt nedaudz pacietīgiem. Rīt būs priekšā svarīgi lēmumi. Par šiem atbalsta rīkiem esmu dzirdējis gan no premjera, gan no finanšu ministra puses atbalstošus vārdus," stāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Kad uzņēmēji var cerēt jau faktiski saņemt palīdzību, pagaidām gan nav zināms.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu