Vakcinēšanās aktivitāte šonedēļ Latvijā līdzīga pagājušajā nedēļā vērotajai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte šonedēļ Latvijā ir līdzīga pagājušajā nedēļā vērotajai, kad bija vērojams tās pieaugums pēc valdības lēmuma daudziem strādājošajiem prasīt obligāti potēties.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina, ka šonedēļ pirmajās divās darbadienās pret Covid-19 sapotēti vidēji 10 400 cilvēki dienā, bet dati vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Pagājušajā nedēļā Latvijā pret Covid-19 tika vakcinēti ap 11 500 cilvēki dienā. Šie rādītāji atpaliek no augstākās vakcinēšanās aktivitātes pavasara beigās un vasaras sākumā, taču ir vismaz divreiz lielāki nekā vasarā.

Līdz šim visaugstākie vakcinēšanās rādītāji bijuši nedēļā no 24.maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 16 800 cilvēki. Savukārt vienā dienā vakcinēto skaita rekords līdz šim fiksēts 28.maijā, kad potes saņēma ap 24 700 cilvēki. No 10.maija četras nedēļas pēc kārtas Latvijā katru nedēļu tika vakcinēti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vasarā šie rādītāji samazinājās pat trīskārt.

Vakar potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 10 094 personas, tostarp pirmo porti - 5932 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 3915 cilvēki, tostarp 2481 cilvēks sapotēts ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan tagad arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Vēl 247 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Visi minētie dati vēl var mainīties, jo daļa datu par vakcinētajiem sistēmās tiek ievadīti ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikušas 396 iestādes, bet visvairāk sapotējusi "Veselības centru apvienība".

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 857 000 jeb ap 45,5% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 758 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 189 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 947 000 jeb aptuveni 50,3% no visiem valsts iedzīvotājiem. Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,05 miljonus cilvēku.

Ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 3000 cilvēku jeb 0,16% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" pamatā potē cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti un senioriem.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu