Navaļnijam piešķirta EP Saharova balva (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: Gregory Stein/shutterstock.com

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva trešdien piešķirta ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam.

Opozicionāru balvai bija izvirzījuši EP deputāti no grupas "Eiropas atjaunotne".

Pagājušā gada Saharova cilvēktiesību balva tika piešķirta Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Navaļnijam pagājušā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa indēšanas stāv Kremlis, kas to vairākkārt noliedzis.

Pēc atgriešanās no Vācijas Navaļņijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā.

2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu