VIDEO ⟩ Dodamies stingrajā "mājsēdē". Kā dzīvosim līdz 15. novembrim? (34)

Foto: Komandantstunda Rīgā Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ministru kabineta ārkārtas sēdē trešdien lēma par "lokdauna" ieviešanu no ceturtdienas 21. oktobra, līdz 15. novembrim. Tika pieņemta virkne lēmumu par stingriem Covid-19 ierobežojumiem. Portāls "Apollo.lv" apkopojis svarīgāko no valdības pieņemtajiem lēmumiem. 

VIDEO: Valdība informē par stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem

Stingrais "lokdauns" līdz 15. novembrim

Valdība trešdien ārkārtas Ministru kabineta sēdē noteica īpaši stingrus noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai jeb stingro "lokdaunu" no ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim.

Šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi.

"Lokdauna" laikā tiks ieviesti pasākumi, kas maksimāli ierobežo cilvēku no dažādām mājsaimniecībām kontaktēšanos klātienē, lai mazinātu vēl lielāku veselības aprūpes sistēmas pārslodzi, būtiskus veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības ierobežojumus un nepieciešamību ieviest pacientu prioritizēšanu medicīniskās palīdzības sniegšanai.

Kādos gadījumos pēc plkst. 20 varēs pamest dzīvesvietu? 

No ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim dzīvesvietu varēs pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos.

Grozījumi rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Izņēmumi tiks attiecināti uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kuras pārvietojas, lai saņemtu psiholoģisko atbalstu, ārstniecības pakalpojumus, tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpi, vai veiktu diennakts aptiekas apmeklējumu. Tāpat naktī pārvietoties ārā drīkstēs personas, kam nepieciešama nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Minēto izņēmumu gadījumā būs jāaizpilda apliecinājums, kurā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, darbavietas nosaukumu, adresi un darba devēja vai tās nozīmētas kontaktpersonas tālruņa numuru.

Kuras tirdzniecības vietas būs atvērtas un kuras ciet?

Stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas klātienē darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks nebūs ierobežots.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Savukārt tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm un Ministru kabineta noteikumos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību minētajām precēm. Starp tām ir, piemēram, augļu koku un ogulāju stādi, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriāli, lauksaimniecības un mājas dzīvnieki un citi produkti.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto sejas maskas.

Vienlaikus būs ļauta distances tirdzniecība. Pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšana ar preču piegādi vai tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām un apmeklētāji nedrīkstēs uzturēties tirdzniecības vietas telpās. Apmeklētājiem attālināti iegādāto preču saņemšanai būs jānāk tikai pa vienam, izņemot personas, kurām nepieciešama asistenta palīdzība, personas, kurām objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un nepilngadīgus bērnus, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona. Klātienes tirdzniecības vietas darbiniekam būs aizliegts klienta vietā veikt preču pasūtīšanu, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Kādus sodus piemēros par "lokdauna" neievērošanu?

Par īpaši stingro Covid-19 ierobežojumu neievērošanu iedzīvotājiem varēs piemērot līdz 2000 eiro lielu sodu, bet juridiskajām personām līdz 5000 eiro sodu.

Pandēmijas laikā jau līdz šim normatīvie akti paredzējuši, ka par Covid-19 ierobežojumu neievērošanu fiziskai personai var piemērot administratīvo sodu no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro. Šāds regulējums būs spēkā arī no ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim īpaši laikā.

Skolēniem pagarinātas rudens brīvdienas. Kuri varēs klātienē mācīties?

Skolēniem rudens brīvdienas pagarinātas līdz 29. oktobrim.

Rudens brīvdienas netiek pagarinātas skolēniem, kuri mācās sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" un speciālās izglītības iestādēs, kā arī mācās tālmācībā.

Auklītes varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību.

Tāpat būs pieejami bērnudārzi tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību, tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi atbilstošā izglītojamo vecuma grupā. Bērnudārzos ir atļauts apvienot vairākas vienas izglītības iestādes grupas, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas bērnu sastāva nemainību.

No 1. novembra mācības klātienē atsāks 1. līdz 3. klašu skolēni, tai skaitā starptautiskās izglītības skolās.

Savukārt 4.-12. klašu skolēni mācības klātienē atsāks 15. novembrī.

Praktiskās mācības klātienē īstenojamas tikai izglītības iestādēs un klīniskās mācības jeb prakses klātienē īstenojamas ārstniecības iestādēs profesionālās izglītības programmu apguvē veselības aprūpes un veterinārmedicīnas jomā reglamentētajās profesijās un specialitātēs, tai skaitā rezidentūrā.

Kuri pakalpojumi tiks aizliegti "lokdauna" laikā?

No 21. oktobra līdz 15. novembrim būs aizliegts sniegt ar izklaidi, skaistumkopšanu un fiziskajām aktivitātēm saistītus klātienes saimnieciskos pakalpojumus.

Būs aizliegts sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām, atrakcijām, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos.

Tāpat būs aizliegti saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar skaistumkopšanu, labsajūtu, aktīvo atpūtu, fiziskajām aktivitātēm, sportu, tūrismu, izņemot izmitināšanu un ārvalstu ceļojumus, foto un video pakalpojumiem, izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem un plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai, klātienes konsultācijām, kolektīvām medībām.

Saimnieciskos pakalpojumus, kam nav noteiktas speciālās prasības, sniegs, nodrošinot vienam apmeklētājam ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Savukārt visi publiskie pakalpojumi tiks sniegti pilnībā attālināti.

Preses konferencē pēc valdības sēdes ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs sacīja, ka atļauto pakalpojumu sarakstu vēl atkārtoti vērtēs Operatīvās vadības grupa. Vitenbergs neizslēdza iespēju, ka atļauto pakalpojumu saraksts varētu tikt pārskatīts.

Vai publiskie pasākumi būs aizliegti?

"Lokdauna" laikā tiks aizliegti visi publiskie pasākumi, miermīlīgas pulcēšanās brīvības izpausmes, piemēram, sapulces, gājienus un piketus.

Tāpat plānots aizliegt privātus pasākumus un privātu pulcēšanos, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros.

Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros. Pieļaujama arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanās, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Atbalstu uzņēmējiem algu subsīdijās maksās tikai vakcinētajiem

Atbalstam uzņēmējiem un algu subsīdijām krīzes apstākļos mēnesī būs nepieciešami 152 miljoni eiro.

Tostarp apgrozāmajiem līdzekļiem paredzēts tērēt 120 miljonus eiro mēnesī, bet algu subsīdijām - 32 miljonus eiro mēnesī. Šādu atbalsta apmēru EM paredzējusi piešķiršanai no 1. oktobra līdz 31. novembrim.

Atbalstam iespējams kvalificēties darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, tai skaitā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, un patentpaksātājiem.

Atbalstu varēs saņemt tikai par tādiem darbiniekiem un tie pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kam ir vismaz sākts vakcinācijas pret Covid-19 process.

Vienlaikus atbalsts netiks sniegts par darbību šādās nozarēs - lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, ieguves rūpniecība un karjera izstrāde, apstrādes rūpniecība, elektroenerģija, gāzes apgāde, siltumapgāde un gaisa kondicionēšana, ūdens apgāde, atkritumu apsaimniekošana un sanācija, būvniecība, izdevējdarbība, telekomunikācija, datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības, informācijas pakalpojumi.

Cik cilvēku varēs pulcēties bērēs un kristībās?

Stingro ierobežojumu laikā no 21. oktobra līdz 15. novembrim bērēs ārā tiks atļauts pulcēties vienlaikus ne vairāk kā 20 cilvēkiem.

Kristību ceremoniju noturēšanā neatliekamos gadījumos būs atļauts pulcēties ne vairāk kā desmit cilvēkiem vienlaikus, bet ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām. Minētajā cilvēku skaitā netiek ieskaitītas personas, kas tieši saistītas ar bēru vai kristību norises nodrošināšanu.

Savukārt reliģiskās darbības veikšanas vietas būs atvērtas tikai individuāliem apmeklējumiem vienas mājsaimniecības ietvaros, vienai personai nodrošinot ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamo telpu platības un nodrošinot, ka reliģiskās darbības veikšanas vietā vienlaikus atrodas ne vairāk kā 20% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra.

Reliģiskās darbības veikšanas vietas darbību drīkstēs sākt ne agrāk kā plkst. 6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 19.

Nestrādās kultūrvietas, bibliotēkas un izstāžu norises vietas

No 21. oktobra līdz 15. novembrim darbību pārtrauks kultūrvietas, bibliotēkas un izstāžu norises vietas.

Grozījumi ārkārtējās situācijas regulējumā paredz, ka nenotiks arī tādas darbības, kas saistītas ar ielu tirdzniecības organizēšanu, tai skaitā nenotiks arī gadatirgi.

Savukārt kultūrvietās varēs notikt organizēti profesionālās mākslas kolektīvu mēģinājumi, ierakstu, izrāžu un koncertu sagatavošana no plkst.6 līdz plkst. 19.

Ēdināšanas vietās ēdienu varēs izsniegt tikai līdzņemšanai

Ēdienu izsniegt varēs tikai tad, ja pakalpojuma sniedzējam, kas nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, pakalpojuma saņemšanas vietā vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo iekštelpu platības un tiek lietota sejas maska.

Tas neattieksies uz uzņēmumiem, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas, pie galdiņa atrodas tikai viena persona un starp galdiņiem ir divu metru distance.

Savukārt starptautiskajā lidostā "Rīga" ēdināšanas pakalpojumi būs atļauti, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta atrodas lidostas termināļos un tiek nodrošināts, ka starp personām, kas sēž pie dažādiem galdiņiem, ir ne mazāk kā trīs metru distance, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena, un pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četri apmeklētāji, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Ierobežojumu dēļ vairāki mazumtirdzniecības veikali būs atvērti stundu agrāk

Ierobežojumu dēļ, kas Latvijā stāsies spēkā no ceturtdienas, 21. oktobra, un ilgs līdz 15.novembrim, vairāki mazumtirdzniecības veikali būs atvērti stundu agrāk.

Cita starpā zīmola "Maxima" tirdzniecības vietas minētajā laika posmā būt atvērtas no plkst.7. Līdz šim lielākoties zīmola tirdzniecības centri apmeklētājiem bija pieejami no plkst.8. Savukārt svētdienās "Maxima" veikali strādās no plkst.8 līdz 19.

Tikmēr arī lielākā daļa "Rimi" veikalu, izņemot atsevišķus "Rimi Mini", no 21. oktobra strādās no plkst. 7 līdz plkst. 19. Savukārt e-veikala piegādes notiks plkst. 8 līdz plkst. 19, un pasūtījumi "Rimi Drive" tiks izsniegti līdz plkst. 19.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu