RAKUS bijušajā NMPD dienesta garāžā veidos pacientu pieņemšanas punktu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Latvijas lielākajā slimnīcā (RAKUS) Covid-19 pacientiem domātās gultas jau aizpildītas par 85%. Šonedēļ uz citu slimnieku rēķina slimnīcas kapacitāte tiks palielināta vēl par 80 vietām. Līdz ar to slimnīcas rezerves būs izsmeltas. Ierobežotā skaitā ir arī plaušu ventilatori un notiek darbs pie tā saukto lauka hospitāļu izveidi, vēsta TV3 Ziņas.

Vēl vairāk gultas atņemt citu slimību pacientiem tehniski ir iespējams, taču problēma ir specifiskais aprīkojums, kas nepieciešams tieši Covid-19 slimniekiem un, protams, arī personāls.

"Līdz nedēļas beigām palielināt līdz 430 gultām tad faktiski esam izsmēluši rezerves, lai vēl vairāk paplašinātu gultas tehniski tas ir iespējams, bet tad tiešam ir jautājums, ka ir jābūt papildu māsām un sanitāriem. Tām gultām ko mēs plānojam atvērt šonedēļ ir tehniskais nodrošinājums.

Turpmākai paplašināšanai mums ir jāveic kārtējie ārkārtas iepirkumi, jārunā ar piegādātājiem, ko viņi reāli spēj īsā laikā piegādāt, ja šie piegādāt saka ka nevar, tad pastāv iespēja par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu," norāda RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Starptautiskai sabiedrībai Latvija varētu lūgt palīdzību prasot piegādāt gan monitorus, gan plaušu ventilatorus, gan slimnīcu gultas. Gatavojoties ļaunākajam šobrīd tiek veidoti tā sauktie lauka hospitāļi un arī tajos kādam būs jāstrādā.

Līdz ar to Austrumu slimnīcas vadītājs cer, ka privātais sektors, kas pagaidām neiesaistās – ne tikai saka, ka viņi ir gatavi palielināt ambulatoros pakalpojumus – bet reāli nākt palīgā ar savu personālu slimnīcām.

"NMPD klīnika tiek nopietni pārtaisīta, lai palielinātu iespēju tādai pacientu šķirošanai, pirms viņi nonāk ārstniecības iestādē. Kamēr nav atrasta šim pacientam vieta slimnīcā, viņš nonāk garāžā, kas tika izmantota NMPD dienestam – mēs viņu šobrīd pārtaisām un tur būs šī pacientu šķirošana pirms viņi nonāks stacionāra gultā.

Runājot par starptautisko palīdzību – tehniskie līdzekļi, monitori, plaušu ventilācijas iekārtas, pacientu gultas – ir kaut kas uz vietas Latvijā, bet noliktavas nav bezizmēra un tanī brīdī ir ātrāk sagaidīt no ārvalstīm, nekā kamēr piegādātājs kaut ko saražos," vērš uzmanību Paeglītis.

Slimnīcā neslēpj – nepieciešamība pēc šādiem ārkārtas pasākumiem izskatās arvien reālāka. Arī pieņemot ierobežojumus, kas stāsies spēkā ceturtdien – inficēto un arī pacientu skaits turpinās pieaugt.

Dramatiska situācija arī neatliekamās palīdzības dienestā, kas ik dienu izbrauc uz aptuveni 900 izsaukumiem – rūpīgi šķirojot. Teju kā puse no šiem cilvēkiem tiek vesti uz slimnīcām.

"Dienests rūpīgi organizē šķirošanas procesu, kas rezultējas ar to, ka ļoti daudziem pacientiem mēs sniedzam konsultācijas un lūdzam vērstie pie ģimenes ārstiem un speciālistiem. Mūsu brigādes stāv pie slimnīcām, tā jau kļūst tuvākā laikā par mūsu ikdienu un ar to mums visiem ir jārēķinās. Arī sabiedrībai ir jāsaprot – ja mēs stāvam rindā pie slimnīcas mēs noteikti nepaspēsim uz kādu izsaukumu, kurš gaida," pauž NMPD direktores vietniece Māra Dīriņa.

Mediķi lūdz cilvēkus pašiem atkārtot pirmās palīdzības sniegšanas principus un sarūpēt mājas aptieciņā visu, kas var būt vajadzīgs akūtām situācijām.

"Cilvēki vēl īsti nav sapratuši reālo situāciju, kurā mēs esam un cilvēki nav sapratusi to, kāda ir viņu atbildība. Tad, kad cilvēki zvana uz šo ārkārtas telefonu ir agresīvi, pavēlošās formās, emocionāli nelīdzsvaroti, lieto necenzētus vārdus tas viss traucē darbu," vērš uzmanību NMPD pārstāve.

Raugoties uz novembra sākuma prognozēm par 2200 pacientiem slimnīcās, RAKUS norāda – lai nodrošinātu šo pacientu aprūpi – būs jāiedarbina valsts mēroga mobilizācija, kad Covid-19 slimnieku ārstēšanā būs jāiesaistās visiem valsts mediķiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu