Tika apsvērta iespēja tirdzniecības centros ieviest līdzīgu sistēmu kā Lietuvā. Ministrs skaidro valdības nostāju (10)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tirdzniecības centrs "Alfa".
Tirdzniecības centrs "Alfa". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes uz portāla "Apollo.lv" jautājumu par to, vai valdībā tika apsvērta iespēja tirdzniecības iestādēs ieviest līdzīgu sistēmu kā Lietuvā, kur nevakcinētiem cilvēkiem ļauj apmeklēt tikai pirmās nepieciešamības veikalus, sacīja, ka par tirdzniecības iestāžu darbību "lokdauna" ietvaros ir bijis diskutēts gana daudz.

"Lēmums ieviest Lietuvas piedāvājumu arī ir izskanējis, taču tika ņemtas vērā arī iepriekšējās mūsu pieredzes. Redzot, ka Lietuvā piedāvātais modelis, izsauca iepirkšanās trakumu konkrētās tirdzniecības vietās, tad šodien tika pieņemts lēmums atļaut strādāt konkrētu grupu veikaliem.

Veikalu saraksts arī nav nekas jauns. Arī iepriekšējās ierobežojumu paketēs lēmums ir bijis tieši šāds. Arī te jau bija zināma pieredze, pēc kā šis lēmums tika arī panākts," Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Jau ziņots, ka mazumtirdzniecības tīkls "Lidl" no šīs piektdienas visos Lietuvas tīkla veikalos apkalpos tikai pircējus ar Covid-19 sertifikātu. Lēmums pieņemts, reaģējot uz Veselības ministrijas lūgumu no piektdienas ierobežot pircēju plūsmu mazajos veikalos līdz 30 kvadrātmetriem, vēsta portāls "15min.lt".

Līdz šim vairumā "Lidl" veikalu Lietuvā nebija nepieciešams uzrādīt Covid-19 sertifikātu, jo to tirdzniecības platība ir mazāka par 1500 kvadrātmetriem.

"Mēs novērtējam abas alternatīvas. Šobrīd Covid-19 sertifikāti jāuzrāda trīs veikalos Viļņā un Kauņā. Šo veikalu rezultāti liecina, ka cilvēki ir pieraduši pie sertifikātiem un vēlas tos izmantot.

Mēs arī labi atceramies, cik daudz neērtību plūsmas regulēšana radīja klientiem pēdējās karantīnas laikā, tāpēc uzskatām, ka lēmums brīvprātīgi pieteikties uz Covid-19 sertifikātu ir racionālākas un ilgtspējīgāks pašreizējos apstākļos," sacīja "Lidl" veikalu Lietuvā pārstāvis Radostins Rusevs-Peine.

Mazumtirdzniecības tīkls plāno, ka no šīs piektdienas pircēju iespēju pases pie veikala ieejas pārbaudīs apsardzes darbinieki, un plānots papildus pieņemt darbā darbiniekus. Lietuvā kopumā ir 59 "Lidl" mazumtirdzniecības veikali 23 valsts pilsētās.

Jau ziņots, ka Lietuvā no 13. septembra stājās spēkā Lietuvas valdības pieņemtā obligātā prasība, kas nosaka, ka, lai apmeklētu publiskas vietas, ir jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts jeb "iespēju pase". Bez digitālā sertifikāta ir atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, ja to tirdzniecības platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetru.

No 13. septembra Lietuvā bez "iespēju pases" vairs nedrīkst apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

Kafejnīcās, restorānos un bāros ēdienu var pasūtīt līdzņemšanai vai baudīt āra terasēs, pie viena galdiņa nesēžot vairāk par pieciem cilvēkiem.

"Iespēju pase" nav vajadzīga bibliotēku, muzeju un izstāžu apmeklēšanai, nepieciešamo valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumu, sociālās un juridiskās palīdzības saņemšanai. Bez šī dokumenta var saņemt arī nelielus remonta pakalpojumus, kuros kontakti starp cilvēkiem nav ilgāki par 15 minūtēm.

Pirmsskolas, sākumskolas, pamatskolas, vidusskolas izglītības un profesionālās pamatizglītības darbā "iespēju pases" nav vajadzīgas. Tās netiks prasītas arī augstākās izglītības un profesionālās tālākizglītības klātienes mācībās, taču tad ir jāveic regulāra testēšanās, kas līdz 16. oktobrim būs pieejama bez maksas.

Lielveikalu saraksts, kur drīkst ienākt tikai ar Covid-19 sertifikātu

 

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu