Muižniece: Novembra vidū jāatsāk klātienes izglītība, neskatoties uz epidemioloģisko stāvokli (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Foto: Paula Čurkste/LETA

Izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) ir apņēmusies turēt valdību pie Ministru kabineta sēdē paustās apņemšanās, ka 15.novembrī, neskatoties uz to, kāds būs epidemioloģiskais stāvoklis un kādi ierobežojumi tiks paredzēti nevakcinētajiem, vispārējo, profesionālo, augstāko un interešu izglītību varēs apgūt klātienē, informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

"Visu vasaru mēs, valdība, teicām, ka skolas būs pēdējās, ko aizslēgs. Tā bija mana, Izglītības un zinātnes ministrijas, un arī valdības un valsts prioritāte izglītības jomā. Plānotās mājsēdes laikā, kad ir aizvērts viss, izņemot pirmās nepieciešamības lietas, arī mācības notiks attālināti. Diemžēl, nācās norādīt uz nekonsekvenci ministriju izpratnē par to, kas ir pirmās nepieciešamības lietas un, ka tikai visi kopā, bez īpašākiem izņēmumiem, mēs varam ierobežot vīrusa izplatību," uzsvērusi ministre.

Pēc Muižnieces vārdiem, pēc smagām diskusijām IZM piekritusi solidarizēties ar mediķiem, saprotot, ka mediķi ir pārslogoti nevakcinētās sabiedrības daļas dēļ. "Ņemot vērā šo kompromisu - pagarināto brīvlaiku, attālinātās mācības un atceltās nodarbības - es vēlos turēt valdību pie kabineta sēdē paustā, ka 15.novembrī, neskatoties uz to, kāds būs epidemioloģiskais stāvoklis un kādi ierobežojumi tiks paredzēti nevakcinētajiem, vispārējo, profesionālo, augstāko un interešu izglītību varēs apgūt klātienē," norādījusi politiķe.

Valdība vakar lēma, ka vispārizglītojošo solu brīvlaiks tiek pagarināts par vienu nedēļu līdz 29.oktobrim. 1.novembrī mācības klātienē atsāk vispārizglītojošo skolu 1.-3. klases un speciālās izglītības klases, kurās īsteno speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem, kā arī speciālo pamatizglītības programmu skolēniem ar garīgās attīstības traucējumiem, kurām turpinās darbs ierastajā ritmā.

Vispārizglītojošo skolu 4. - 12.klases no 1.novembra līdz 14.novembrim mācās attālināti, savukārt profesionālajā izglītībā, augstākajā izglītībā, interešu un pieaugušo izglītībā mācību darbs attālināti notiek no 21.oktobra līdz 14.novembrim.

Starptautiskajās izglītības programmās 1.-3. klasēm mācības no 1.novembra notiek klātienē, bet pārējās klasēs attālināti no 21.oktobra līdz 14.novembrim.

Mācību procesu klātienē atļauts turpināt praktiskās mācībās un klīniskās mācībās profesionālās izglītības programmu apguvē veselības aprūpes un veterinārmedicīnas jomā reglamentētajās profesijās un specialitātēs, tai skaitā rezidentūrā. Tāpat klātienē atļauts kārtot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, profesionālās vidējās izglītības un profesionālās tālākizglītības programmās, ja to norise ir ieplānota līdz 2021.gada 27.oktobrim. Tāpat no 2021.gada 1.novembra atļauta profesionālās izglītības (tai skaitā profesionālās ievirzes) programmu praktisko iemaņu individuāla apguve izglītības iestādē, ja tā notiek patstāvīgi un bez pedagoga klātbūtnes.

Pirmsskolas izglītības programmu apguve (arī starptautisko izglītības programmu apguve atbilstošā vecuma grupā) turpinās klātienē dežūrgrupās tiem bērniem, kuru vecāki vai likumiskie pārstāvji nevar strādāt attālināti un nodrošināt bērna uzraudzību mājās. Ņemot vērā, ka laika periodā līdz 14.novembrim daļa ģimeņu varēs nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanu mājās, iespējams mazāks izglītojamo skaits grupās - šādos gadījumos pieļaujama to apvienošana vienas izglītības iestādes ietvaros, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas sastāva nemainību.

Lai optimizētu grupu skaitu, pirmsskolas izglītības iestāde var apzināt bērnu vecākus, lai noskaidrotu iespējas nevest bērnu uz bērnudārzu līdz 14.novembrim, taču izglītības iestādes vadībai nav tiesību pieprasīt apliecinājumus par to, ka bērna likumiska pārstāvis kāda iemesla dēļ nevar nodrošināt bērna uzraudzību mājās.

Pirmsskolas izglītības iestādei jāsniedz atbalsts tiem obligātās pirmsskolas izglītības vecumā esošajiem bērniem, kuri mācīsies attālināti, piemēram, nosūtot uzdevumus pildīšanai mājās.

Sporta jomā līdz 14.novembrim ir atceltas visas sporta sacensības, kā arī visi sporta treniņi klātienē amatieriem visās vecuma grupās, kā arī interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu ietvaros, paredzot tikai atsevišķus izņēmumus pieaugušo izlašu un citu augsta līmeņa sportistu dalībai sporta treniņos un sacensībās. Vienlaikus arī turpmāk netiek ierobežotas individuālas fiziskās aktivitātes veselības saglabāšanai un uzlabošanai, ja tās norisinās ārtelpās un bez trenera.

Šajā laikā drīkstēs norisināties tikai starptautisko sporta federāciju sporta sacensību kalendārā iekļautās sporta sacensības pieaugušo izlašu sportistiem (komandu sporta spēlēs - arī junioru izlašu sportistiem vecumā no 16 gadiem), kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti (ar to saprotot personas, kuras uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajās), turklāt visām šīm sacensībām jānorisinās bez skatītājiem.

Visām starptautiska līmeņa sacensībām jānorisinās t.s. "burbuļa formātā", kas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām (tai skaitā, paredzot uzturēšanos viesnīcā), regulāru visu personu (arī personu ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu) Covid-19 testēšanu, kā arī citu sacensību drošības protokolā Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai noteikto prasību izpildi. Prasība ievērot "burbuļa formātu" ir attiecināma arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas. Atļauto sporta sacensību saraksts tiks publicēts IZM tīmekļvietnē.

Sporta treniņprocesu varēs turpināt Latvijas pieaugušo izlases (komandu sporta spēlēs - arī junioru izlašu sportistu vecumā no 16 gadiem), Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportisti, kā arī komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu profesionāli sportisti (ar darba līgumiem par atlīdzību), ja šie treniņi norisināsies epidemioloģiski drošā vidē. Varēs norisināties arī pieaugušo izlašu (tai skaitā ārvalstu) sportistu oficiālie treniņi, kas saistīti ar gatavošanos dalībai 2022.gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs. Attiecībā uz

epidemioloģiskās drošības režīmu treniņos, kuros piedalās komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu profesionālie sportisti, ir piemērojamas Ministru kabineta rīkojumā paredzētās normas par to darbinieku testēšanu, kuri ir uzsākuši vakcināciju pret Covid-19, bet vēl nav to pabeiguši (attiecīgi vēl nav ieguvuši derīgu vakcinācijas sertifikātu).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu