Gruzijas veselības ministre nevēlas hospitalizēt ieslodzīto Saakašvili (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili.
Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili. Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijas veselības ministre ceturtdien noraidījusi ārstu ieteikumus hospitalizēt ieslodzīto Gruzijas eksprezidentu Mihailu Saakašvili, kurš jau trīs nedēļas ievēro badastreiku.

53 gadus vecais politiķis līdz pēdējam laikam dzīvoja Ukrainā. Pēc vairākiem trimdā pavadītiem gadiem viņš atgriezās dzimtenē un 1. oktobrī Tbilisi tika aizturēts.

Saakašvili cietumā pieteica badastreiku, protestējot pret aizturēšanu, ko uzskata par politiski motivētu, un solījis turpināt badoties, līdz tiks atbrīvots.

Otrdien Saakašvili izmeklēja ārstu konsīlijs, kas rekomendēja viņu hospitalizēt. Izmeklēšana tika veikta pēc Saakašvili personīgā ārsta Nikoloza Kipšidzes paustajām bažām par neatgriezeniska kaitējuma risku Saakašvili veselībai.

Taču Gruzijas veselības ministre Ekaterina Tikaradze šodien žurnālistiem paziņoja, ka Saakašvili veselības stāvoklis ir "stabils, diezgan apmierinošs un pašreiz nav nepieciešamības viņu hospitalizēt".

Saakašvili pameta Gruziju 2013. gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus.

2018.gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods.

Viņu gaida tiesas procesi vēl divās lietās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un apsūdzībās par nelikumīgu Gruzijas valsts robežas šķērsošanu.

Prokuratūra trešdien paziņoja, ka Saakašvili 28.septembrī ieradās Gruzijā Poti ostā ar prāmi "Vilnius" no Čornomorskas, Ukrainā. No ostas viņš izkļuvis, paslēpjoties kravas mašīnā ar piena produktiem.

Saakašvili noliedzis vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili izraisīja sabiedrības sašutumu paziņojot, ka Saakašvili nācies aizturēt, jo viņš atteicies atstāt politiku.

Pagājušajā nedēļā desmitiem tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai pieprasītu Saakašvili atbrīvošanu. Tie bija lielākie pret valdību vērstie protesti pēdējās desmitgades laikā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu