Latvija vērsusies pēc palīdzības ES. Pavļuts ieskicē "sliktāko scenāriju" (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija iesniegusi palīdzības pieprasījumu Eiropas Savienības (ES) Civilās aizsardzības aģentūrai, ziņo "TV3 Ziņas".

Reaģējot uz nenovēršamo slimnīcu pārslodzi, no starptautiskās sabiedrības sākotnēji būs nepieciešams tehniskais nodrošinājums.

Runa ir par specifisko Covid-19 gultu aprīkojumu, plaušu ventilatoriem, iespējams, arī slimnīcu gultām. Vienlaikus ES tiek brīdināta, ka situācijas pasliktināšanās gadījumā – mūsu pacientus vajadzēs pārvietot uz ārvalstīm un piesaistīt ārzemju mediķus.

"Pilnīgi nenovēršami līdz šā mēneša beigām hospitalizēto pacientu skaits sasniegs un pārsniegs 2000. Kritiskā spēju robeža ir 1500 – virs tā sākas smagas grūtas izvēles.

Tās mūsu vajadzības šobrīd ir dažādas iekārtas ārstniecībai, kuras ir iespējams dabūt ātrāk, nekā pērkot tirgū. Tas būtu primārais, bet vienlaikus mēs brīdinām ES mehānismu, ka mums varbūt nepieciešama papildu palīdzība. Sliktākajā scenārijā, ja mājsēde nedod rezultātu – un tas ir tikai no mums atkarīgs –

var gadīties, ka mums jālūdz palīdzība pārvietot pacientus uz kaimiņvalstīm. Ja tās ir pārslogotas, tā varētu būt Zviedrija, Vācija, brīdināsim, ka varēsim lūgt arī personāla atbalstu, mediķu brigādes," apliecina veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Veselības ministrijas prognozes liecina, ka novembra sākumā stacionāros ārstēsies ap 2200 Covid-19 pacientu. Tas nozīmē, ka nāksies pacientus šķirot, slimnīcas būs pārslogotas un vajadzēs atvērt lauka hospitāļus.

Pērn, kad līdzīgu situāciju piedzīvoja Itālija, viņi savus Covid-19 pacientus nogādāja ārstēties uz Vāciju, Austriju un citām valstīm.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu