VIDEO ⟩ "Cerība mirst pēdējā!" Ko iedzīvotāji domā par stingro "lokdaunu" un Covid-19 ierobežojumiem? (13)

Foto: Portāla "Apollo.lv" kolāža.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

21. oktobrī stājās spēkā Ministru kabineta lēmums par "lokdauna" un citu stingru ierobežojumu ieviešanu. Slēgti veikali un iestādes, tiks aizliegti skaistumkopšanas pakalpojumi, pasākumi un pulcēšanās, kā arī ieviesta komandantstunda no pulksten 20 vakarā. Ņemot vērā, ka lēmums ietekmē ikviena cilvēka ikdienu, portāls "Apollo.lv" devās Rīgas ielās, lai noskaidrotu, ko par valdības lēmumiem domā sabiedrība.

Portāls "Apollo.lv" satiktajiem cilvēkiem vaicāja, kā viņi vērtē valdības pieņemtos lēmumus saistībā ar noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem, Ministru kabineta darbu līdz šim, kā arī premjera Krišjāņa Kariņa sacīto par to, ka nevakcinētajiem būs lielāki ierobežojumi pēc tam, kad "lokdauns" tiks atcelts.

Noskaidrojām, ka iedzīvotājiem viedoklis par Ministru kabineta darbu, pieņemtajiem ierobežojumiem un premjera teikto dalās.

Iedzīvotāja Tatjana raugās uz pieņemtajiem ierobežojumiem no medicīniskās perspektīvas. "Strādā taču mikrobiologi un mediķi. Viņi zina, ko viņi dara," sacīja sieviete.

Rūta portālam "Apollo.lv" sacīja: "Es ticu, ka viņi dara, ko viņi var, un dara pēc vislabākās apziņas. Ierobežojumi ir stingri, un es nezinu, vai tie nesīs gaidāmos rezultātus, bet cerība mirst pēdējā."

Visi aptaujātie iedzīvotāji atklāja, ka, viņuprāt, ierobežojumi netiks atcelti 15. novembrī.

Video: Portāla "Apollo.lv" sižets

Stingrais "lokdauns" līdz 15. novembrim

Valdība ārkārtas Ministru kabineta sēdē noteica īpaši stingrus noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai jeb stingro "lokdaunu" no ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim.

Šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi.

"Lokdauna" laikā tiks ieviesti pasākumi, kas maksimāli ierobežo cilvēku no dažādām mājsaimniecībām kontaktēšanos klātienē, lai mazinātu vēl lielāku veselības aprūpes sistēmas pārslodzi, būtiskus veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības ierobežojumus un nepieciešamību ieviest pacientu prioritizēšanu medicīniskās palīdzības sniegšanai.

Kādos gadījumos pēc plkst. 20 var pamest dzīvesvietu?

No ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim dzīvesvietu varēs pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos.

Grozījumi rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Izņēmumi tiks attiecināti uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kuras pārvietojas, lai saņemtu psiholoģisko atbalstu, ārstniecības pakalpojumus, tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpi, vai veiktu diennakts aptiekas apmeklējumu. Tāpat naktī pārvietoties ārā drīkstēs personas, kam nepieciešama nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Kuras tirdzniecības vietas ir atvērtas un kuras ciet?

Stingrā "lokdauna" laikā klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas klātienē darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.19.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces, aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali, preses tirdzniecības vietas, grāmatnīcas, telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas, ziedu tirdzniecības vietas, kā arī reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks nebūs ierobežots.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Savukārt tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm un Ministru kabineta noteikumos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību minētajām precēm. Starp tām ir, piemēram, augļu koku un ogulāju stādi, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriāli, lauksaimniecības un mājas dzīvnieki un citi produkti.

Tirdzniecības pakalpojumu sniedzējam un pircējiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto sejas maskas.

Vienlaikus būs ļauta distances tirdzniecība. Pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšana ar preču piegādi vai tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām un apmeklētāji nedrīkstēs uzturēties tirdzniecības vietas telpās. Apmeklētājiem attālināti iegādāto preču saņemšanai būs jānāk tikai pa vienam, izņemot personas, kurām nepieciešama asistenta palīdzība, personas, kurām objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un nepilngadīgus bērnus, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona. Klātienes tirdzniecības vietas darbiniekam būs aizliegts klienta vietā veikt preču pasūtīšanu, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu