Viens no izšķirtajiem lāčiem atsācis meklēt barību lauku viensētās Valkas novadā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lācis. Ilustratīvs attēls.
Lācis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Viens no nedēļas sākumā izšķirtajiem un uz nomaļākām dabas teritorijām aizgādātais lācis ir atsācis meklēt barību viensētas pagalmā Valkas novadā, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Speciālisti norāda, ka brūnie lāči nav labi peldētāji, tāpēc citu valstu praksē upe bieži vien tiek izmantota kā robežlīnija jeb šķērslis, aiz kura lācis tiek izlaists, lai to šķirtu no iepriekš apmeklētajām teritorijām. Taču šoreiz lācis ir šķērsojis Pedeles upi, visticamāk, izmatojot tuvāko atrasto tiltu, un atsācis barības meklēšanu cilvēku tuvumā.

Jau divas naktis tas viesojies vienā viensētā, kur izpostījis bišu stropus, mielojies ar bumbieriem, mēģinājis iekļūt mājā, saskrāpējot durvis. Lācis nakšņojis turpat pie mājas, par ko liecina iegulētā vieta un ķepu nospiedumi.

"Pirms izšķiršanas operācijas uzsākšanas pieredzējuši eksperti Latvijā un ārvalstīs mūs jau brīdināja, ka situācijā, kad kopā turas divi vai pat trīs lāči, jārēķinās, ka viens no tiem ir galvenais kūdītājs uz nedarbiem. Otrs pakļaujas. Izšķiršanas situācijā tieši kūdītāju ir grūtāk pāraudzināt un atradināt no cilvēku mājvietu apmeklēšanas," skaidroja rīcības grupas vadītājs, DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš.

DAP jau ir sākusi ķeramkastes un cita nepieciešamā inventāra pārvietošanu un uzstādīšanu viensētā, kurā lācis viesojies. Šovakar tiks atsākta lāča ķeršana, lai iemidzinātu un atkārtoti to aizgādātu prom no apdzīvotām vietām. Izlaišanai savvaļā ir noteikta jauna vieta, lai novērstu dzīvniekam vēlmi pārvietoties pa zināmajām takām.

Iepriekš ir izskanējuši arī pieļāvumi, ka, turpinoties cilvēkus apdraudošajai uzvedībai, konkrētos lāčus varētu arī likvidēt. Speciālisti ir atzīmējuši, ka konkrētie lāči uzvedas dzīvniekiem netipiski, jo kādreiz varētu būt auguši cilvēku vidē.

Par otra lāča gaitām ziņu pagaidām nav. Taču, manot savvaļā lāci ar krotālijām ausīs vai netipiski drošu uzvedību, iedzīvotāji aicināti nekavējoties ziņot DAP pa tālruni 29365307.

Jau ziņots, naktī uz pirmdienu, pēc vairāku diennakšu rūpīgas lāču gaitu izsekošanas, abi dzīvnieki, kas sākotnēji tika manīti sirojam pa Valkas novada viensētām, beidzot tika uzieti Smiltenes novada Grundzāles pagastā, veiksmīgi iemidzināti un izšķirti.

Pēc Valkas novadā īstenotās aizbiedēšanas metodes abi lāči bija pārvietojušies uz Smiltenes novada Bilskas pagasta Loberģu ciemu, kur turpināja savu ierasto barības meklēšanu, sirojot pa viensētām. DAP speciālistiem koordinējot procesu, tika sākta nākamās alternatīvas īstenošana - lāču izšķiršana, lai pārvietotu katru no tiem uz citu nomaļu teritoriju pietiekamā attālumā no apdzīvotām vietām.

Lai lāčus varētu pārvietot, tika veikta to iemidzināšana, kas bija riskantākā procesa daļa, jo pastāvēja apdraudējums gan cilvēku drošībai lāču iespējamās agresīvās reakcijas dēļ, gan dzīvnieku dzīvībai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu