Valsts policija dodas pirmajā mājsēdes reidā Valmierā. 692 cilvēki bez pašapliecinājuma, vēsta ReTV (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas pašvaldības policija reida laikā kontrolē, kā tiek ievēroti jaunie komandantstundas ierobežojumi, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 pandēmijas laikā.
Rīgas pašvaldības policija reida laikā kontrolē, kā tiek ievēroti jaunie komandantstundas ierobežojumi, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija Covid-19 pandēmijas laikā. Foto: Zane Bitere/LETA

Aizvadītajā naktī no astoņiem vakarā līdz pieciem rītā sākās mājsēde. Tāpat kā iepriekšējā mājsēdē, arī šoreiz pirmā nakts aizvadīta salīdzinoši mierīgi. Valmierā sodīts autovadītājs, kurš komandantstundas laikā braucis "uz banku atbloķēt kodu karti". ReTV devās līdzi Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa ekipāžai, vēsta kanāls "ReTV".

ReTV dodas uz Valmieras iecirkni, pulkstenis rāda 19.46. Tas nozīmē, ka pēdējais laiks, lai paspētu uz mājām. Pa ceļam vēl redzamas mašīnas braucam, arī pa kādam steidzīgam gājējam. Precīzi astoņos vakarā policijas ekipāža ar iedegtām zilām gaismām sāk patrulēt ielās, ReTV Ziņu dienesta mašīna brauc līdzi aiz policijas patruļas.

"Plāns ir Valmieras teritorija, vairāk pilsēta. Pagājušogad personīgi pats biju ārpus Valmieras, tāpēc grūti pateikt, bet visā Valmieras teritorijā, visur tie cilvēciņi staigā," saka Edgars Spikermanis, VP Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa inspektors.

Kopš izbraukts no iecirkņa, pagājušas tikai divas minūtes, kad jau sastapts pirmais autovadītājs, kurš pēc astoņiem vakarā ir uz ielas. Autovadītāja brauca no darba, pašapliecinājums bija līdzi. Viss ir kārtībā. Pēc mirkļa sastapts vēl viens autovadītājs, kurš pats godprātīgi pienāk pie policijas un uzrāda pašapliecinājuma dokumentu.

Uz vienas no galvenajām Valmieras ielām arī mājsēdes laikā ir salīdzinoši liela satiksme. Viena pēc otras mašīnas tiek apturētas. "Tā kustība ir diezgan liela, vajadzēja būt mazākai. Visi, kas pagaidām bija, visiem bija pašapliecinājums, brauca no darba vai mājām," saka Jānis Bērtulsons, VP Vidzemes reģiona pārvaldes Valmieras iecirkņa kārtībnieks.

Naksnīgajās ielās policija aptur arī autovadītāju, kuram nav pašapliecinājuma, jo viņš nebija gaidījis, ka darbs beigsies tik vēlu. Sodu autovadītājam neliks, iedos baltu lapu, lai pats uzraksta pašapliecinājumu.

Policisti atzīst, ka iepriekšējās mājsēdes sākumā arī visi bija paklausīgi, bet pēc tam gan arvien vairāk bija tādu, kuri noteikumus ignorēja. Tikmēr reida laikā tiek uzrunāts kāds kājāmgājējs, kurš nav zinājis, ka nepieciešams pašapliecinājums.

Policisti šo vīrieti nesoda, bet gan arī iedod baltu lapu, lai uzraksta pašapliecinājumu un dodas uz mājām. Policija sastop arī kādu citu vīrieti, kuram ar suni ir steidzama vajadzība iziet ārā. Viņi piestāj, izrunā situāciju un dodas tālāk - suņa vajadzības tiek respektētas. Tālāk policija dodas uz Valmieras privātmāju rajonu, arī tur viss kluss un mierīgs.

"Pagaidām iepriecinoši, bet, nu, arī laiks ļoti labi nospēlēja, ka ir tik slikts laiks ārā, un es domāju, ka cilvēki vienkārši negrib līst ārā no mājām. Es tā vismaz personīgi uzskatu," pauž Edgars Spikermanis.

Par atrašanos ārpus mājās mājsēdes laikā, sods ir no desmit eiro līdz 2000 eiro. Par to, kurā brīdī tiek piešķirts sods, vērtē katrs policists individuāli, atkarīgs no pārkāpēja attieksmes.

"To jau izvērtē pēc personas, ko pats persona saka, kāds pārkāpuma raksturs, tādā ziņā. Vai ir iemesli cilvēkiem. Cits, piemēram, steidzās uz aptieku, kaut kas tāds, nu, aizmirsās pašapliecinājums, tu jau neiesi viņam likt 2000 eiro."

Tiesa - vēlāk naktī sods Valmierā tika uzlikts kādam autovadītājam. "Transportlīdzekļa vadītājs pašapliecinājumu uzrādīt nespēja, izturējās diezgan bravurīgi, izrādīja necieņu policijas darbiniekiem, līdz ar to - tika pieņemts lēmums uzsākt administratīvo pārkāpuma procesu par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, un vīrietim tika piemērots naudas sods 100 eiro apmērā," pauž Jānis Bagāts, VP Valmieras iecirkņa Kārtības policijas priekšnieks.

Kopumā vakarnakt uz Latvijas ielām tika pieķerti 692 cilvēki bez aizpildīta pašapliecinājuma, no tiem 228 gadījumos sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu