Poļu dziedātājas Annas Germanes traģiskais liktenis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Anna Germane"
"Anna Germane" Foto: Ekrānuzņēmums

1964. gadā Eiropā un arī ASV pilnā sparā notika jauns sociāls un muzikāls popkultūras fenomens - bītlomānija. Polijas jauno dziedātāju konkursā Sopotā PSRS publika pirmo reizi izdzirdēja jaunās poļu dziedātājas Annas Germanes balsi. "Poļu estrādes baltais eņģelis" ar savu skanīgo soprānu burtiski apbūra padomju ļaudis. 

Nesen pie skatītājiem nonākusi jauna daudzsēriju filma (seriāls "Anna Germane" skatāms "LMT Viedtelevīzijā"), kas vēsta par slavenās dziedātājas Annas Germanes likteni.

Pēc zīmīgās uzstāšanās Sopotā ar dziesmu "Dejojošās Eiridīkes" dziedātāja tika aicināta viesoties Padomju Savienībā, taču, kad atklājās, ka Anna pati ir dzimusi PSRS un lieliski runā krievu valodā, viņu ātri vien pieņēma kā savējo. Biļetes uz Annas Germanes koncertiem bija deficīts, un viņa kļuva par vienu no lielākajām 60. un 70. gadu PSRS estrādes zvaigznēm.

Annas bērnība

Anna dzimusi vācu/holandiešu imigrantu ģimenē Uzbekistānā 1936. gadā. Viņas tēvu 1937. gadā Staļina represiju laikā arestēja un nošāva kā "vācu spiegu". Šo faktu Anna uzzināja vēlāk, jau būdama pieaugusi. Seriāla pirmajā sērijā ieskicēti Annas bērnības gadi, attiecības ar māti, tēvu un apkārtējo vidi. Seriālā redzams arī viņas brālītis, kurš divu gadu vecumā mira no skarlatīnas. Jau bērnībā Annai ļoti patika dziedāt. 

"Anna Germane" (Anna ar tēvu bērnībā)
"Anna Germane" (Anna ar tēvu bērnībā) Foto: Ekrānuzņēmums no seriāla

Pirms Otrā pasaules kara viņa ar māti, kas apprecējās ar poļu kareivi, kurš 1943. gadā gāja bojā kaujās, pārcēlās uz Poliju. Tur meitene gāja skolā, vēlāk iestājās Vroclavas universitātes Ģeoloģijas fakultātē un aktīvi iesaistījās dažādos pašdarbības kolektīvos.

Slava un traģiskais negadījums

Dziedātājas spēcīgais liriskais koloratūrsoprāns ar neparasti dzidru, augstu tembru, statiskā uzstāšanās maniere burtiski hipnotizēja publiku. Kā kādā intervijā stāstījusi pati Germane, tad vienu brīdi viņa pārstājusi repertuārā iekļaut skumjas balādes, jo publikā klausītāji burtiski apraudājušies, dažiem pat bijis jāsauc ātro medicīnisko palīdzību. 

Ar savu topošo vīru Zbigņevu, ar kuru nejauši iepazinās pludmalē, Anna mitinājās nelielā dzīvoklītī Vrosclavā, taču drīz, 1966. gada decembrī, viņai radās iespēja noslēgt izdevīgu ierakstu līgumu Itālijā. Viņa dziedāja itāļu mēlē, ierakstīja jaunas dziesmas, piedalījās televīzijas šovos, taču panākumiem nebija lemts būt ilgiem.

1967. gadā Anna Milānā iekļuva briesmīgā autoavārijā - lauztas kājas, roka, smadzeņu satricinājums un mugurkaula trauma – divpadsmit dienas viņa aizvadīja komā. Šī katastrofa mākslinieces dzīvi sadalīja divās daļās - pirms un pēc. Veselus trīs gadus viņa no jauna mācījās runāt un staigāt. 

1970. gadā, neskatoties uz ārstu iebildumiem, viņa atgriezās uz lielās skatuves. Pirmajā koncertā publika viņu sagaidīja ar stāvovācijām, kas ilga 40 minūtes.

Seriāla reklāmas rullītis skatāms šeit.

Seriāla filmēšana

Seriālā Annas loma uzticēta aktrisei Joannai Moro - slaidai poļu gaišmatei, kas arīdzan lieliski runā krievu valodā. Jāpiebilst, ka pati Germane bija gara auguma - 1,84 cm. Seriālā piedalās arī Krievijas aktieri - Marija Porošina (Annas māte), Marats Bašarovs (čekas ģenerālis), Jekaterina Vasiļjeva (Annas vecmāmiņa) u.c.

Seriāls uzņemts Polijā, Ukrainā, Horvātijā un Krievijā. Uzbekistānu un Kazahstānu, kur Anna piedzimusi, filmēja Krimā. Itālijas kūrortpilsētas Sanremo festivāla kadri uzņemti Jaltā.​

Anna Germane
Anna Germane Foto: publicitātes

Dzīve pēc avārijas

Pēc trīs gadu smagas atkopšanās, kad dziedātājas ķermenis tika burtiski salipināts atpakaļ pa maziem gabaliņiem, viņa iestūrēja laulības ostā. Viņa aktīvi uzstājās, lai realizētu savu lielo sapni - iespēju pārcelties no mazā dzīvoklīša uz savu māju. To beidzot viņai izdevās īstenot 1978. gadā. 

39 gadu vecumā notika vēl viens brīnums - Germane palika stāvoklī un, neskatoties uz ārstu bažām par viņas trauslo veselību, laida pasaulē bērniņu. 

Video: Ciemos pie Annas Germanes 1976. gadā Polijā (krievu val.)

Tomēr jau astoņdesmito gadu sākumā, aktīvi koncertējot, izturot milzīgu slodzi gan psiholoģiski, gan fiziski, Anna Germane kļuva arvien trauslāka un vājāka - viņai tika diagnosticēts kaulu vēzis. 

Viņas pēdējais koncerts notika Austrālijā, slavenajā Sidnejas operas namā. Diemžēl Austrālijas turneju veselības problēmu dēļ viņa pārtrauca. 

Polijā viņu gaidīja nesen iegādāta māja, kas vēl nebija mēbelēta, un nosacītā trūkumā, pēdējos divus gadus pavadot gultā, viņa devās mūžībā, būdama vien 46 gadus veca. 

Skaņuplates vāks
Skaņuplates vāks Foto: publicitātes

1987. gadā Annas Germanes vārdā tika nosaukta centrālā iela viņas dzimtajā pilsētā Urgenčā (Uzbekistāna) un Zeļona Guras amfiteātris sešiem tūkstošiem skatītāju (Polija). Viņas vārds dots pīlādžu alejai Maskavā (Matvejevskoje rajonā). Viņas vārds piešķirts arī  asteroīdam Nr. 2519, kuru atklāja Krimas astrofizikas observatorija.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu