Lietuvā robežsargi aizšķērsojuši ceļu 183 nelegālajiem migrantiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas migrantu nometnes otrā daļa
Lietuvas migrantu nometnes otrā daļa Foto: Jānis Škapars

Lietuvas robežsargi sestdien aizšķērsojuši ceļu 183 cilvēkiem, kas nelegāli mēģinājuši šķērsot robežu no Baltkrievijas puses, svētdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Tik liels migrantu skaits, kas no Baltkrievijas nelegāli mēģina iekļūt Lietuvā, nebija pieredzēts kopš augusta sākuma, kad tika uzsākta robežas patrulēšana pastiprinātā režīmā.

Sestdien neviens nelegālais migrants Lietuvā ielaists netika.

Sestdien fiksēto migrantu skaits ir viens no lielākajiem kopš 2.augusta, kad robežsargiem tika dota atļauja piespiest doties atpakaļ no Baltkrievijas puses nākošos migrantus.

Lielāks diennakts laikā fiksēto migrantu skaits bijis 3., 4. un 6.augustā, kad tas sasniedza attiecīgi 247, 321 un 234.

Piektdien robežu liedza šķērsot 76 ārzemniekiem, ceturtdien - 57, trešdien - 79, otrdien - 55, pirmdien - 149, bet svētdien - 49.

Migrantu skaits, kas no Baltkrievijas nelegāli mēģina iekļūt Lietuvā, pieaug.

No 1. līdz 23.oktobrim robežsargi lieguši iekļūt Lietuvā 1558 šādiem ārzemniekiem, bet visa septembra laikā - 981.

Lietuvas robežsargi un karavīri, kas norīkoti viņiem palīgā, sestdien nav pielietojuši dienesta ieročus, nav ķērušies pie īpašajiem līdzekļiem vai fiziskas piespiešanas metodēm.

Kontrole robežas Lietuvas pusē tiek veikta pastiprinātā režīmā.

Kā vēstīts, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par četriem tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu