Pavļuts: Ekstremālā gadījumā intensīvās terapijas pacientus varētu pārvietot uz ārzemēm (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Valsts kanceleja

Ekstremālā gadījumā intensīvās terapijas pacientus varētu būt nepieciešams pārvietot uz ārzemēm, intervijā TV3 raidījumā "Nekā personīga" atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs atteicās atklāt konkrētu stacionēto skaitu, pie kura būtu jāsāk sasirgušo cilvēku šķirošana. Pavļuts atgādināja, ka iepriekš "svītra" kritiskai situācijai vilkta pie apmēram 1500 stacionētajiem, savukārt tagad Covid-19 pacienti tiek ārstēti visur, kur vien var, atzina Pavļuts, piebilstot, ka pašlaik intensīvajā terapijā ir divreiz vairāk Covid-19 pacientu nekā ziemā.

Politiķis skaidroja, ka Veselības ministrija (VM) ik dienu strādā pie scenārijiem, ja stacionēto Covid-19 pacietu skaits pārsniegs 3000.

Šajā situācijā būtu nepieciešams piesaistīt starptautisko palīdzību. Tas, vai Latvijas slimnīcu piepildījums sasniegs 3000, Pavļuta ieskatā, atkarīgs no tā, cik labi sabiedrība ievēros mājsēdi.

Sarunas ar ārzemju kolēģiem jau notiek, un ir vairāki virzieni, kur Latvijai varētu būt nepieciešama ārvalstu palīdzība, stāstīja Pavļuts, piebilstot, ka pēc lūguma paziņošanas jau saņemtas pirmās atsauksmes par palīdzību.

"Esam brīdinājuši [ārvalstu partnerus], ka vajadzēs varbūt arī mediķu brigādes un ka varbūt ekstrēmā gadījumā vajadzētu pārvietot intensīvās terapijas pacientus," sacīja Pavļuts, gan paužot cerības, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma tiks galā.

Pavļuts atzina, ka vasarā, redzot, ka situācija pasliktinās, tomēr neviens nepieļāva varbūtību, ka tiks nonākts pie tik dramatiskiem "antirekordiem". "Līdzībai - neviena veselība aprūpes sistēma negatavojas teorētiski dramatiskākajam scenārijam, ja neuzskata to kādā brīdī par pamatotu," pauda ministrs.

Kā ziņots, Zviedrija Latvijai palīdzēs ar 120 ventilatoriem, 30 sūkņiem un nedaudz vairāk nekā 300 monitoriem. Par šādu palīdzības sniegšanu Briselē notiekošā ES samitā Latvijas premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) paziņojis Zviedrijas premjers Stēfans Levēns.

Latvijas atbildīgie dienesti, izmantojot Eiropas Savienības (ES) Civilās aizsardzības mehānismu, ir izsūtījuši lūgumu ES dalībvalstīm apzināt to rīcībā esošos resursus, ko varētu sniegt atbalstam Latvijas veselības aprūpes kapacitātes uzlabošanai, pieaugot ar Covid-19 inficēto stacionēto skaitam.

Eiropadomes laikā vairāku ES valstu premjerministri Kariņam ir apstiprinājuši, ka ir gatavi sniegt palīdzību Latvijas veselības aprūpes sistēmai.

"Paldies Zviedrijai, kura arī publiski paudusi gatavību sniegt palīdzību," uzsvēra Kariņš.

Pārrunas un detaļas par iespējamās palīdzības sniegšanu notiek ministriju un dienestu līmenī.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu