Namībija pārtraukusi lietot Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputnik V" (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: vovidzha/shutterstock.com

Namībija aptur "Sputnik V" izmantošanu pēc DĀR bažām par HIV risku, šādi reaģējot uz bažām, kas paustas kaimiņvalstī Dienvidāfrikas Republikā (DĀR), sestdien pavētīja Veselības ministrija.

DĀR šonedēļ paziņoja, ka neapstiprinās "Sputnik V", jo pastāv bažas, ka šī vakcīna vīriešiem vairo risku inficēties ar HIV. Vakcīnas izstrādāji uzstāj, ka šis pieņēmums ir nepamatots.

Namībijas Veselības ministrija paziņojumā pēc DĀR lēmuma apliecināja, ka vakcināciju ar "Sputnik V" aptur nekavējoties, līdz preparātu ārkārtas izmantošanai nebūs apstiprinājusi Pasaules Veselības organizācija.

"Iemesls, kāpēc tiek apturēta šīs vakcīnas injicēšana, ir piesardzība, ņemot vērā, ka vīrieši, kas saņēmuši "Sputnik V", var būt pakļauti lielākam riskam inficēties ar HIV, kad nonāk saskarē ar to," norādīja ministrija.

Namībija dāvinājumā no Serbijas saņēmusi 30 000 "Sputnik V" devu. Līdz šim injicētas mazāk nekā 120.

DĀR veselības produktu regulators pirmdien paziņoja, ka nevar apstiprināt "Sputnik V" izmantošanu, ņemot vērā agrākos pētījumus, kuros pārbaudīta adenovīrusa modificētās formas, kas ir pazīstama kā Ad5 un ir vakcīnas sastāvā, drošība.

Regulators norādīja, ka divos agrākos pētījumos, no kuriem viens veikts Dienvidāfrikā, bet otrs Amerikā, vīriešiem konstatēts paaugstināts inficēšanās ar HIV risks, kas ir saistīts ar Ad5 vektora vakcīnu.

Krievijas Gamaleja centrs, kas attīstījis "Sputnik V", uzstāj, ka apgalvojumi par saistību starp vakcīnu un HIV ir nepamatoti.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu