"Es jums pateikšu godīgi - ir briesmīgi." Jānis Vimba par "lokdauna" ietekmi uz teātra dzīvi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Vimba
Jānis Vimba Foto: Evija Trifanova/LETA

LTV raidījumā "Rīta Panorāma" viesojās Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba, kurš pauda savas pārdomas par "lokdaunu" un tā ietekmi uz kultūras nozari. 

"Tas ir bēdīgi. Par šo mājsēdi, par šiem lēmumiem, es domāju, ka mēs, kā sabiedrība nospriedām vasarā.  Man ir patiešām ļoti žēl, ka mēs kā sabiedrība jau vasarā nesapratām, ar ko tas varētu beigties. Respektīvi, šie rezultāti ir tā neizdarība, ko mēs vasarā neizdarījām – nesadzirdējām viens otru, nesaklausījām epidemiologus, ārstus, kuri diezgan uzstājīgi un skaidri mēģināja mums pateikt, kā tas var beigties. Turklāt mums bija pieredze ar pirmo, ar otro vilni. Žēl," sacīja Vimba.

Vaicāts, vai savu lomu spēlējusi arī pārāk liela sabiedrības tolerance pret citādu viedokli un nevēlēšanās iesaistīties agresīvos konfliktos, Vimba atzina: "Acīmredzot. Droši vien nav pareizi no manas puses publiski to teikt, bet, acīmredzot, mūsu tolerance ir pārkāpusi kaut kādas robežas, kur ir ļoti maz sakara ar veselo saprātu."

Vimba skaidroja, ka līdz "lokdauna" beigām visas izrādes teātrī ir atceltas, taču teātris turpina pārdot biļetes uz datumiem pēc 15. novembra. Vimba arī atzīst, ka lepojas ar Latvijas Nacionālā teātra darbiniekiem, kuri, ar dažiem izņēmumiem, nebija jāmudina vakcinēties. Vimba atklāj, ka ar pāris teātra darbiniekiem ir pārtrauktas darba attiecības, jo viņi izvēlējušies nevakcinēties.

Komentējot darbinieku emocionālo noskaņojumu teātrī, Vimba atzina, kas tas ir briesmīgs: "Es jums pateikšu godīgi, ir briesmīgi. Saprotiet, mēs tikko bijām ieskrējušies. Ar astoņām, desmit pirmizrādēm sākām sezonu – viena par otru krāšņāka. Dažādas izrādes, dažādas spēles valodas, skatuves iekārtojumi. Mūsuprāt, katrai gaumei, dažādiem vecumiem.

Tikko esam ieskrējušies, un atkal tas ir jārauj nost. Teātri nevar atvērt kā interneta veikalu – šodien ciet, rītdien vaļā.

Mēs tirgojam biļetes laicīgi uz priekšu. Un tas prasīs mums atkal milzīgas pūles, lai sasniegtu skatītāju un teiktu: "Teātris darbojas, var nākt, iegādāties biļetes.""

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu